Kalsiyum içeren gıdaların yetersiz miktarda tüketilmesi, D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, kalsiyum eksikliğinin başlıca sebepleridir. Bunun yanı sıra bazı kanser ilaçları ve kortikosteroid türevi ilaçlar da kalsiyum düşüklüğü yapabilir. Yüksek oranda sodyum (tuz) ve fosfor alımı da kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Ayrıca kronik böbrek hastalığı ve paratiroid hastalıklarında da kalsiyum düşüklüğü görülebilir. Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri Uyku problemleri Sık sık hastalanma Kilo vermekte zorlanma Adet öncesi ağrı ve şişkinliklerin artması Katarakt ve görme bozuklukları Sabahları bir kaşık yiyenin kemikleri beton gibi oluyor Gün boyu zinde kalmayı sağlıyor Ayrıca kafa içi basınç artışı, mental durgunluk, sinirlilik, düşük entelektüel kapasite, kaygı ve kişilik bozuklukları, depresyon ve psikoz da kalsiyum düşüklüğü belirtileri arasında yer alır.

Uzmanlar uyardı: Aile bağı olmayan çocuklar sanal dünyaya kaçıyor Uzmanlar uyardı: Aile bağı olmayan çocuklar sanal dünyaya kaçıyor

Herşey de olduğu gibi kalsiyumda da fazla alınması bazı zararlara neden olabiliyor. O yüzden günlük alınması gereken kalsiyum miktarının iyi bilinmesi gerekir ve dozunda kullanılmalıdır. Vücudun günlük ihtiyaç duyguğu kalsiyum miktarı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel olarak, uzmanlar 19 ila 50 yaş arasındaki yetişkinler için günlük ortalama 1000 mg kalsiyum alımını önermektedir. Kemik sağlığını desteklemek ve sürdürmek için daha yüksek miktarlarda kalsiyum gerekebilir. Gelişim çağındaki çocuklarda ve yaşlılarda kasiyum ihtiyacı daha fazla olabilir.

Yoğurt, kalsiyum bakımından zengin bir besindir ve bir kase yoğurt tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz. Yaklaşık olarak bir kase yoğurtta 700 mg'a kadar kalsiyum bulunabilir, bu da günlük önerilen kalsiyum alımının büyük bir bölümünü karşılar.

BADEM
Badem kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır ve günlük kalsiyum ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir. Yaklaşık olarak bir kase badem tüketmek, günlük kalsiyum ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir, çünkü bademlerin içindeki kalsiyum miktarı oldukça yüksektir.

Susam kalsiyum bakımından oldukça zengin bir besindir ve sağlık için birçok fayda sağlar. Susam tohumu, özellikle kalsiyum ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir kaynaktır. 100 gram susam, bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayacak kadar kalsiyum içerir.

Editör: Emine Koç