EKONOMİ

Sabancı Holding, net aktif değerini 11 milyar doların üzerine taşıdı

Sabancı Holding, 2024'ün ilk yarısında finansal performansını güçlü tutarak net aktif değerini 11 milyar doların üzerine çıkardı.

Sabancı Holding, 2024 yılının ilk yarısına ilişkin enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde kombine satışlarını 517,9 milyar TL'ye yükselten holding, kombine FAVÖK'ünü de 61,8 milyar TL'ye çıkardı. Özellikle enerji, iklim ve malzeme teknolojileri gibi yeni ekonomi alanlarında yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Sabancı Holding, dolar cinsinden net aktif değerini 11 milyar doların üzerine taşıdı. Bu, 2021 yılının ikinci çeyreğinde 4,37 milyar dolar olan değerin yaklaşık 2,5 katına çıkması anlamına geliyor.

Yeni Ekonomide Güçlü Yatırımlar

Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, 2022 yılında belirledikleri yatırım stratejisi doğrultusunda hem organik hem de inorganik büyümeyi hızlandırdıklarını vurguladı. Yeni ekonomi olarak adlandırdıkları enerji ve dijital teknolojiler gibi alanlara odaklanarak yatırımlarını iki katına çıkardıklarını belirten Alper, bu süreçte yapılan yatırımların %73'ünün yeni ekonomi kapsamında olduğunu açıkladı.

Enerji Sektöründe İleriye Dönük Hamleler

Enerjisa Enerji, Türkiye’nin enerji dönüşümüne katkı sağlarken, 2024’ün ilk yarısında 1,3 milyar TL yatırım gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra Enerjisa Üretim, Aydos RES'in hisselerinin tamamını devralarak rüzgar enerjisi kapasitesini 417 MW'a çıkardı. Şirket, 2026 yılına kadar kurulu gücünü 5.000 MW’a çıkarmayı ve %60 yenilenebilir enerji payına ulaşmayı hedefliyor.

Malzeme ve Mobilite Çözümlerinde Küresel Adımlar

Sabancı Holding, malzeme teknolojileri ve mobilite çözümleri alanlarında da stratejik hamleler yapıyor. Çimsa, İrlanda merkezli Mannok Holdings DAC’in %94,7’sini satın almak üzere anlaşma imzalayarak Avrupa ve Birleşik Krallık’taki üçüncü küresel yatırımını gerçekleştirmiş olacak. Ayrıca, Brisa ve Temsa gibi mobilite çözümleri sunan şirketler de sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanlarında önemli adımlar attı.

Gençlik İçin Büyük Seferberlik

Sabancı Holding, gençlere yönelik başlattığı "Sabancı Gençlik Seferberliği" ile beyin göçünü beyin gücüne dönüştürmeyi hedefliyor. Bu kapsamda açılacak olan ilk Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezi, genç yeteneklerin Türkiye’de kalması için önemli bir adım olarak görülüyor.