SGK uzmanı Özgür Erdursun, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. Yargıtay'ın verdiği bir karar, özellikle 18 yaşın altında aile yanında çalışmış kişilerin sigortalılık sürelerinin de EYT kapsamında değerlendirilebileceğini ortaya koyuyor. Erdursun, bu kararla birlikte EYT mağdurlarının haklarını alabileceklerini belirtti.

İslam Memiş açıkladı: Altını tahtından etti! '1 Eylül'de 10 bin TL'siyle alan 1108 TL kazandı' İslam Memiş açıkladı: Altını tahtından etti! '1 Eylül'de 10 bin TL'siyle alan 1108 TL kazandı'

18 Yaş Altı Sigortalılık Süresi EYT’ye Dahil Edilebilir

EYT düzenlemesinden gün veya ay kaçırarak faydalanamayanlar ve staj mağdurları gibi kesimlerin yanı sıra, 18 yaşın altında aile yanında çalışanların da sigortalılık süresi kabul edilmediği için EYT’den yararlanamamıştı. Erdursun, Yargıtay’ın bu konuda olumlu bir karar verdiğini hatırlatarak, "EYT’li olduğu halde, anne-baba yanında 18 yaş altındaki sigortalılık hizmetleri kabul edilmiyor. Bu sürelerin geçerli sayılması gerektiğine dair Yargı Kararı var" ifadelerini kullandı.

İşte o karar...

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi tarafından 23.02.2023 tarihinde verilen 2023/1400 Esas, 2023/1658 Karar sayılı hükümde; "davacı adına 18 yaşını doldurduğu tarihten önce annesine ait iş yerinden yapılan bildirimlerin fiili ve gerçek olmadığı iddia ve ispat edilmediği gibi davacı adına yapılan bildirimlerin doğru olduğunun ve davacının adına bildirim yapılan tarihler arasında iş yerinde fiili olarak çalıştığının başta dönem bordrosunda adı bulunan tanık ...'un beyanı olmak üzere tüm dosya kapsamından anlaşılması, gerek mülga 506 sayılı Kanunda gerekse 5510 sayılı Kanunda; davalı Kurumun işlemine dayanak yaptığı mülga 743 sayılı Medeni Kanun'un 271 inci maddesine veya halen yürürlükte bulunan TMK'nin 345 inci maddesine yapılmış herhangi bir atıf bulunmadığı gibi anılan madde hükümlerine aykırı davranılması halinde sigortalılık koşullarının oluşamayacağına yönelik herhangi bir düzenlemeye de yer verilmemesi, esasen çocuk yararına konulmuş olan hukuk kurallarının;_çocuk aleyhine yorumlanmasının ve böylece vazgeçilmesi, devredilmesi, feragat edilmesi mümkün olmayan ve kişiye sıkı sıkıya bağlı sosyal güvenlik hakkından çocuğun mahrum bırakılmasının hukuk ve adalet ilkeleri ile de bağdaşmaması, dosya kapsamı, mevcut delil durumu, istinaf kanun yoluna başvuranın sıfatı, İlk Derece Mahkemesinin gerekçesi hep birlikte değerlendirildiğinde; -davacının 18 yaşından önce annesine ait işyerinden kuruma bildirilen hizmetlerinin fiili çalışmanın ispat edilmesi nedeni ile geçerli sayılmasına davalı kurum işleminin iptaline, davacının annesine ait işyerinde geçen ve davalı kurum tarafından kabul edilmeyen 18 yaş altındaki çalışmalarının geçerli olduğunun tespitine dair- verilen kararda isabetsizlik görülmediğinden, davalı Kurumun yerinde bulunmayan istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir."

Editör: İrem Nur Kaya