Sinan Saygı’nın ‘İletişim Bir Süreçtir’ adlı kitabı, Gece Kitaplığı Yayınevi tarafından basıldı. ‘İletişim Bir Süreçtir’ adlı kitapta kuramsal açıdan iletişim kavramı, iletişim sürecine temel yaklaşımlar, iletişim modelleri, iletişim sürecinin işlev ve unsurları, kitle iletişimi ve kamuoyu kavramının yanı sıra, kamuoyu araştırmaları ile medyada etik kurallar bütünsel bir anlatımla inceleniyor.

Toplumsallaşmanın en temel unsurlarından birisini teşkil eden, bu yönüyle toplumsallaşma ve birlikte olma kavramlarını mahiyetinde barındıran ‘iletişim’ kavramının, Latince ‘communis’ kelimesinden türetilmiş ‘communication’ sözcüğünün karşılığı olarak hayat bulduğuna dikkat çeken Sinan Saygı, “İletişim kavramı temelde iki yönlü bir süreçtir. Bu süreç, en genel bir anlatımla, ‘iletinin aktarıcısı’, ‘iletilen ileti’ ve ‘iletiyi alan birey’ öğelerinden oluşmaktadır. İletişimin özünde tabii ki ‘insan’ vardır. Yani özünde insan faaliyetini anlatan bir süreç olan iletişim, insan hayatının odak noktasında yer almaktadır. İnsanoğlunun olduğu her ortamda iletişim kavramı olmazsa olmaz bir koşuldur. Kitabın alt yapısında iletişim kavramının, insanların hayatlarında çok önemli bir role sahip olması düşüncesi yer almaktadır. İnsan olmazsa iletişim, iletişim olmazsa insan da olmaz” diyor.

İletişimin temelinde yer alan yüz yüze iletişimin, her zaman belirleyici olduğuna değinen Sinan Saygı, “Ancak unutulmamalıdır ki, kitle iletişiminin söz konusu süreçte oynadığı rol ve sahip olduğu önem de çok fazladır. Kitle iletişimi ve kitle iletişim araçları gerek iletişim kavramında gerekse kamuoyu oluşumunda oldukça önemli bir role sahip olmaktadır. Tarihe baktığımızda kamuoyunun gücünü elinde bulundurarak yönetim erkini elinde tutmayı başaran iktidarların iletişime özellikle kitle iletişimine önem verdikleri gerçeği karşımıza çıkmaktadır. Kuramsal perspektifte derleme bir çalışma olan ‘İletişim Bir Süreçtir’ adlı kitabın özellikle iletişim alanında eğitim gören öğrencilerimize, konuyla ilgili araştırmalar yapan akademisyen ve araştırmacılarımıza, aynı zamanda konuyla ilgili bilgilenmek isteyen bireylere faydalı olmasını diliyorum” diye konuşuyor.

Sinan Saygı1

SİNAN SAYGI’YI YAKINDAN TANIYALIM

Sanatın Sesi: Türk Tiyatrosunun Global Yükselişi Sanatın Sesi: Türk Tiyatrosunun Global Yükselişi

1975 yılında Kocaeli’nin Gebze ilçesinde doğan Sinan Saygı, ilk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. Üniversiteyi 1997 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Ana Bilim Dalında bitiren Saygı, yüksek lisansını yine İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Ana Bilim Dalında yaparak, 2000 yılında uzman iletişimci unvanını kazandı. Yüksek lisansı bitirdikten sonra 2000 yılında Dünya Gazetesi’nde gazeteciliğe başlayan Saygı, burada çeşitli departmanlarda 9 yıl muhabirlik ve editörlük yaptıktan sonra gazetecilik kariyerine başka basın yayın organlarında devam etti. Çeşitli kuruluş ve ajanslarda gazetecilik yaptıktan sonra bir dönem özel bir şirkette basın danışmanlığı görevinde de bulunan Saygı, 25 yıllık basın tecrübesine sahip. Kariyerine basın sektöründe devam etmeyi hedefleyen Saygı’nın ‘Tarihsel Gelişim İçinde Kamuoyu Kavramı’ ve ‘Huzur Veren İstanbul’ adlı yayınlanmış iki adet kitabı bulunuyor.

Editör: Sinan Saygı