Netanyahu’nun Suriye Ziyareti ve Türkiye-İsrail Çatışması Senaryoları Yeniden Gündemde

Suriye Milli Ordusu, Kobani'ye harekat hazırlığında Suriye Milli Ordusu, Kobani'ye harekat hazırlığında

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'nin en yüksek noktası olan Hermon Dağı'na giderek, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) işgalinin "İsrail’in güvenliğini sağlayacak bir düzenleme bulunana kadar" süreceğini açıkladı. İsrail’in Suriye topraklarına yaptığı bu ziyaret, dış basında büyük yankı uyandırdı. Uzmanlar, bu adımın bölgedeki istikrarsızlığı artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Eski Senaryolar Yeniden Gündemde

Netanyahu’nun Suriye ziyaretinin ardından Israel Radar haber sitesi, 2020'de yayımladığı “Orta Doğu Tahminleri: 2030'a Kadar İsrail-Türkiye Çatışması mı?” başlıklı makalesini tekrar gündeme getirdi. Site, "İsrail ve Türkiye arasındaki mesafe hızla daralıyor. Bu, nihai İsrail-Türkiye çatışmasına doğru bir başka adım mı?" notunu paylaştı.

Mossad Türkiye’yi ‘Gerçek Tehdit’ Olarak Görüyor

2020'de İsrail istihbarat servisi Mossad'ın o dönemki şefi Yossi Cohen, Türkiye’yi İsrail'in karşılaştığı "gerçek tehdit" olarak nitelendirmişti. İsrail ordusunun ilk kez Türkiye’yi stratejik tehdit olarak tanımladığı da belirtilmişti.

Türkiye'nin Bölgesel Hamleleri ve Çatışma Senaryoları

Türkiye’nin son 20 yıldaki Ortadoğu operasyonları, İran, Rusya, ABD ve İsrail eksenli terör koridorlarını hedef aldı ve Filistin davasına destek veren gruplarla iş birliğini güçlendirdi. Bu gelişmelere atıfta bulunan Israel Radar, daha önce 2040’a kadar gerçekleşmesi beklenen Türkiye-İsrail çatışmasının, mevcut gelişmeler ışığında 2030’da hatta daha erken patlak verebileceğini öne sürdü.

Doğu Akdeniz ve Stratejik Çatışmalar

Türkiye'nin 2019’da Libya ile imzaladığı "Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması" ve Mısır’la son yıllarda iyileşen ilişkileri, İsrail’in ana aktörlerinden biri olduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EastMed) ve Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru planlarını sekteye uğrattı. Bu durum, İsrail’in bölgesel stratejilerinde Türkiye’yi daha büyük bir rakip olarak görmesine neden oluyor.