AK Parti tarafından bir süredir üzerinde çalışılan düzenleme sonlandı.Belirlenen 7 madde ile hayvanını sokağa terk edenlere ve sokaktaki köpekleri toplamayan Belediye Başkanlarına 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Öldürenlere ciddi ceza

Hayvanları öldürme konusu önceden sadece sahipli hayvanlar için ciddi cezaları içerirken artık sokak hayvanlarını öldürenlere ciddi cezalar gelecek. “Başıboş hayvan” olarak tanımlanacak sokak hayvanlarını öldürmek yasak olacak.

Barınaklara alınacak

Sokaklarda bulunan başıboş köpekler belediyeler tarafından toplanıp barınaklara alınacak. Buralarda bakım, rehabilitasyon ve kısırlaştırma işlemleri yapılacak. Barınağa alınan hayvanlar bir daha sokağa bırakılmayacak.

Ötenazi

Barınaklara alınan hayvanlar içinde kuduz riski bulunan, hastalıklı, saldırgan, tedavi edilemeyecek durumdakilere ötenazi, yani uyutma işlemi yapılabilecek. Ötenaziye belediyelerin veteriner hekimlerden oluşturduğu kurullar karar verecek.

Süre tanınması

Nüfusu 25 binin üzerinde olan belediyeler bütçelerinin binde 5’ini büyükşehirler ise binde 3'ünü başıboş hayvanların ıslahı ve barınak yapılması için kullanmak zorunda olacak. Belediyelere barınakların yapılması ve hayvanların toplanması için 2 yıl süre tanınacak.

Belediye başkanlarına hapis 

Yükümlülüğünü yerine getirmeyen belediye başkanına bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu sorumluluğun kapsamına belediye meclis üyeleri de girecek.

Toplanıp başka yere atılmayacak 

Belediyeler kendi sınırları içindeki sokaklardan topladıkları başıboş hayvanları başka belediye sınırları içinde ya da kırsalda bir yere bırakamayacak. Buna yapanlara hayvan başına ceza verilecek.

Evcil hayvanı sokağa bırakanlara ceza

Zonguldak'ta kaçak maden ocağında göçük: Maden işçisi  Hasan Yılmaz yaşamını yitirdi! Zonguldak'ta kaçak maden ocağında göçük: Maden işçisi Hasan Yılmaz yaşamını yitirdi!

Düzenleme ile evcil hayvan sahiplerine de yeni sorumluluk getiriliyor. Evcil hayvanını ve bu hayvandan olan yavruları sokağa terk edenlere 60 bin lira para cezası verilecek. Yasaklı ırk hayvanların üretimini yapanlara da 60 bin TL ceza verilecek. Evcil hayvanını sokağa terk edenlerin ve yasaklı ırk hayvanların üretimini yapanların yeniden hayvan sahibi olmaları yasaklanacak.


 

Editör: Nehir Durdağı