Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 75. NATO Zirvesi sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Türkiye terörün kanlı yüzünü iyi bilen bir ülkedir. 40 yıldır terör örgütlerine karşı ağır bedeller ödeyerek mücadele ediyoruz. Müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz. Bazı müttefiklerimizin terör örgütleriyle kurduğu çarpık ilişkiyi kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

NATO Zirvesi Sonuçları ve Türkiye'nin Duruşu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve programını başarıyla tamamladıklarını belirterek, NATO'nun savunma harcamalarında yüzde 2 hedefini aştıklarını vurguladı. 2.5 yıldır devam eden Rusya-Ukrayna savaşı konusunda uluslararası hukuktan yana bir duruş sergilediklerini ve somut adımlar konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Terörle Mücadele ve Müttefiklerin Tutumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun terörle mücadele belgesinin güncellendiğini hatırlatarak, "Türkiye, terörün kanlı yüzünü iyi bilen bir ülkedir. 40 yıldır terör örgütlerine karşı ağır bedeller ödeyerek mücadele ediyoruz. Müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz" dedi. Bazı müttefiklerin terör örgütleriyle kurduğu ilişkilerin kabul edilemez olduğunu da vurguladı.

İsrail ve NATO İlişkileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'de yaşanan katliama dikkat çekerek, İsrail'in NATO ile işbirliklerinin Türkiye tarafından onaylanmayacağını belirtti. "İsrail yönetimi yayılmacı politikalarıyla tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atmaktadır" diyen Erdoğan, uluslararası toplumun iki devletli çözüm için el ele vermesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna ve İkili Görüşmeler

Bakan Fidan'dan gündeme dair açıklamalar: Haniye ile İran'daki son görüşmesini anlattı! Bakan Fidan'dan gündeme dair açıklamalar: Haniye ile İran'daki son görüşmesini anlattı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne tam destek verdiğini ve NATO’nun Ukrayna’daki savaşın tarafı haline getirilmemesi gerektiğini belirtti. Zirve kapsamında birçok ülke lideriyle ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye ve ABD İlişkileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile F-16 konusunu görüştüklerini ve Biden'ın bu sorunu 3-4 hafta içinde çözeceğini söylediğini aktardı. Ayrıca, Esed ile yeni bir süreci başlatmak istediklerini ve Şangay İşbirliği Teşkilatı’na daimi üye olma hedeflerini vurguladı.

Editör: Nehir Durdağı