Brezilya Yüksek Mahkemesi, sosyal medya platformu X'e (eski adıyla Twitter) ülkede yasal temsilci atamaması nedeniyle erişim yasağı getirdi. Mahkeme, Elon Musk'a ait olan platforma, temsilci atanması için 24 saat süre vermiş, ancak bu süre içinde atama yapılmayınca erişim kısıtlandı.

Karar Neden Alındı?

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, Brezilya'da yasal temsilci atamayan X'e erişim engeli getirme kararı aldı. Karar, temsilci atanana ve kesilen para cezaları ödenene kadar yürürlükte kalacak. Ayrıca, internet hizmet sağlayıcılarına ve uygulama mağazalarına X'e erişimi engellemeleri için 5 gün süre tanındı. VPN gibi yollarla X'e giriş yapmaya çalışanlara da para cezası uygulanacağı belirtildi.

Elon Musk'tan Tepki

Elon Musk, X'ten yaptığı açıklamada, Brezilya'daki mahkeme kararına tepki göstererek, "İfade özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır ve Brezilya'daki seçilmeyen sözde yargıç, bunu siyasi nedenlerden dolayı yok ediyor" dedi.

Arka Plan

Kongo’da darbe girişimi: 37 kişiye idam cezası Kongo’da darbe girişimi: 37 kişiye idam cezası

Bu erişim yasağı, Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen "darbe girişimi" soruşturması kapsamında X'ten bazı verilerin sağlanması ve hesapların engellenmesi talebine X'in yanıt vermemesi üzerine alındı. Musk, mahkemenin taleplerini reddederek X'in Brezilya'daki ofisini kapatmıştı.

Editör: Sinan Saygı