Sosyal medyada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği yönünde yayılan asılsız iddialar üzerine, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) harekete geçti. SPK, Borsa İstanbul'da manipülasyona yol açabilecek bu tür paylaşımlar hakkında inceleme başlattığını duyurdu. Yapılan açıklamada, Borsa İstanbul pay piyasasındaki işlemlerin anlık olarak takip edildiği ve piyasa bozucu hareketlere karşı denetim mekanizmasının sürekli işlediği belirtildi.

Manipülatif Paylaşımlara Karşı Hukuki Adımlar

İkinci el araç satışlarında yeni dönem! İkinci el araç satışlarında yeni dönem!

SPK, bu tür asılsız haberlerin piyasa dolandırıcılığı kapsamına girdiğini vurgulayarak, Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddelerine atıfta bulundu. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na göre, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yanlış bilgi veren, söylenti yayan ya da bu tür haberlerle menfaat sağlamaya çalışan kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılabileceği ifade edildi.

SPK'dan Yatırımcılara Uyarı

SPK, yatırımcıları bu tür yanıltıcı bilgilere karşı dikkatli olmaya çağırarak, olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine neden olan maksatlı ve yanıltıcı haberleri yayanlara karşı gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığını duyurdu.