Sözde takip yazılımları- stalkerwareleri cihazlarına indirme girişimiyle karşı karşıya kalan kullanıcıların sayısı, 2019’un ilk sekiz aylık döneminde 37 bini geçti
2018’in aynı dönemindeki sayılarla kıyaslandığında bu, yüzde 35’lik bir yükselişe işaret ediyor. Dahası, stalkerware’in tehdit alanı da genişledi; 2019’da Kaspersky, 380 çeşit farklı stalkerware tespit etti ki bu da önceki yıla göre yüzde 31’lik bir artış olduğu anlamına geliyor. Bu bilgiler, Kaspersky’nin The State of Stalkerware 2019 raporundaki öne çıkan bulguları yansıtıyor.
Sözde stalkerware programları, kişilerin özel hayatlarını izinsiz şekilde ihlal etmeyi mümkün kılıyor. Bu yazılımlar kullanılarak, kötü niyetli kişiler, kurbanlarının mesajlarına, fotoğraflarına, sosyal medya içeriklerine, coğrafi konumuna, kayıtlı ses veya görüntü dosyalarına (üstelik bazı durumlarda bu izinsiz ihlal gerçek zamanlı dahi olabiliyor) erişim sağlayabiliyor. Ebeveyn kontrolü sağlayan belli başlı uygulamaların aksine bu tür bir yazılım, kurbanın haberi ve rızası olmadan, arka planda gizli bir şekilde çalıştırılabiliyor. Bu zararlı yazılımlar, zaman zaman şahısların partnerlerini gözetleyebilmelerine olanak tanıyan eş takip yazılımları olarak tanıtılabiliyor.
2019’un ilk sekiz ayı içinde, 37.532 tekil kullanıcı en az bir kez, kullanmakta oldukları cihazlar vasıtasıyla sızma girişimlerinin hedefi oldu. 2018’deki verilerle karşılaştırıldığında bu sayının 27.798 olduğu görülüyor. Bu sayısal veriler, diğer zararlı yazılım türlerine oranla daha düşük gibi görülüyor olsa da (örneğin bahsi geçen bu son veri, 2019’un ilk yarısında tespit edilen finansal tehditlerden etkilenen kullanıcıların yalnızca yüzde 9’una eşit), son kullanıcıyı tehdit eden çoğu casus yazılıma kıyasla stalkerware yazılımlarının, genellikle, spesifik olarak hedef seçilmiş kurbanlara yönelik bir tehdit olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Stalkerware yazılımının bazen kurbanın mobil cihazına manuel olarak yüklenmesi; dolayısıyla da saldırganın bu cihaza doğrudan erişiminin olması gerekiyor.