İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Suriye’de Baas rejiminin sonu: Operasyonun perde arkası ortaya çıktı! Türkiye rolü

Suriye’de Baas rejiminin sonu: Operasyonun perde arkası ortaya çıktı! Türkiye rolü

Suriye’de Baas rejimi, 4 yıllık bir planın ardından devrildi. HTŞ’nin operasyonu ve Türkiye’nin rolü, Washington Post’un haberinde tüm detaylarıyla ortaya konuldu.

Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi, 27 Kasım’da başlayan ve 8 Aralık’ta sonuçlanan operasyonla sona erdi. Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçışı, kısa sürede gerçekleşen bu çarpıcı değişimin arkasındaki planları gündeme taşıdı. Washington Post tarafından yayınlanan haberde, operasyonun detayları ve Türkiye’nin rolü ortaya konuldu.

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) tarafından yürütülen operasyonun hazırlıklarının 4 yıl öncesine dayandığı belirtildi. HTŞ mensubu Musa Elesad, operasyon planının yılın başında Türkiye’ye sunulduğunu ve Türkiye’nin plana prensipte onay verdiğini ifade etti.

Elesad, Türkiye’nin öncelikli olarak çatışmayı önlemek istediğini ancak İdlib’deki gerginliği azaltmak adına bölgeyi koruma çabalarını sürdürdüğünü belirtti. HTŞ, Astana görüşmeleri sonrası Türkiye’nin desteğini alarak operasyonu başlattı.

11 Kasım’da düzenlenen Astana görüşmeleri, harekatın başlamasında kritik bir rol oynadı. Zirvede, Türkiye’nin Esad rejimi ve Rusya’ya, bölgedeki belirsizliğin sürdürülemez olduğunu ilettiği ifade edildi.

Elesad, bir Türk yetkilinin rejim ve destekçilerini uyardığını, “Sivil altyapıya saldırılar devam ederse muhaliflerden karşılık bulacaksınız” dediğini aktardı. Bu uyarıların ardından Türkiye, HTŞ’nin planına yeşil ışık yaktı.

HTŞ, 26 Kasım’da İsrail ve Hizbullah arasında ilan edilen ateşkesten sonra Hizbullah’ın Suriye’ye geri dönmesinden endişe ederek operasyonu hızlandırdı. Operasyon, rejimin askeri altyapısına ve savunma noktalarına yapılan koordineli saldırılarla başladı.

Operasyonun başarıya ulaşmasının ardından Beşar Esad’ın, Moskova’ya kaçmadan önce Türkiye ile iletişime geçmeye çalıştığı belirtildi. Ancak, Esad’ın bu girişimlerinden sonuç alamadığı ve muhalif güçlerin ilerlemesini durduramadığı ifade edildi.

Baas rejiminin sona ermesi, Suriye’de yeni bir siyasi ve askeri dönemin kapılarını araladı. Türkiye’nin, bölgedeki belirsizliği sona erdirmek için oynadığı rol, uluslararası alanda dikkat çekti. Ancak, Esad rejiminin destekçileri ve bölgedeki diğer aktörlerin tepkileri, gelecekteki dinamiklerin ne yönde şekilleneceğini belirleyecek.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *