Esad rejiminin sona ermesinin ardından Suriye’de yaşanan bayrak değişikliği, Türkiye’deki bayrak üretim firmalarına büyük talep getirdi. 8 Aralık itibarıyla siparişlerin gelmeye başladığını belirten üreticiler, şu ana kadar yaklaşık 1 milyon bayrak üretimi gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Yeni bayrağın kullanılmaya başlanmasının ardından Türkiye’deki bayrak üretim firmalarında büyük bir yoğunluk yaşandı. Esad rejiminin sona ermesinin ardından 7 Aralık’ta Suriye’deki bayrak değişimiyle birlikte, kırmızı, beyaz ve siyah renkler üzerinde yeşil iki yıldız bulunan eski bayrak yerini, 2011 sonunda muhaliflerce kullanılmaya başlanan yeni bayrağa bıraktı. Yeni bayrak, yeşil, beyaz ve siyah renklerden oluşurken, beyaz zemin üzerinde kırmızı üç yıldız bulunuyor. Ayrıca, bu yeni tasarım, Suriye’nin Fransa’dan bağımsızlığını kazandığında kullanılan bayrak tasarımı olarak da biliniyor. Türkiye’deki birçok firma bu bayrağı üretmeye başladı ve siparişler hızla arttı.
İstanbul’daki bayrak üreticisi Mehmet Eren, "7 Aralık’ta Şam’ın yıkılışından sonra ciddi bir talep olmaya başladı. Şu ana kadar yaklaşık 1 milyona yakın bayrak imalatı yaptık. Farklı boyutlarda bayraklar, sallanabilir boyutlarda ve atkılar üretmeye devam ediyoruz. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz, çünkü kapasitemiz günlük 200 bin bayrak basmaya yetiyor. Suriye'ye göndermek üzere bayrak siparişleri ve atkı siparişleri alınmaya başlandı. Bunun dışında, yurtdışındaki birçok ülkeyle de çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda sadece Suriye'ye bayrak gönderiyoruz, ancak talep gerçekten çok büyük" dedi.
Eren, aynı zamanda rejim değişikliğinin ardından siparişlerin hemen başladığını belirterek, "Bayrak tasarımları hemen geldi ve biz de aynı gün baskıya başladık. Şaşırdık çünkü çok ciddi bir talep oluştu. O yüzden vardiyalı üretime geçtik ve üretim devam ediyor. Bu yoğun tempoda bir hafta, on gün kadar daha devam edebiliriz, sonra ticaretimize geri dönebiliriz" şeklinde konuştu.
Bayrak üretiminin üç aşamadan geçtiğini anlatan Eren, "Bayrak üretimi eskiden oldukça zahmetliydi, ancak şimdi tasarım aşamasından sonra makinelerimize yükleyip hemen üretime başlıyoruz. Bayraklar makinelerden çıktıktan sonra sıcak fırınlardan geçiyor ve tam olarak orijinaline ulaşmış oluyor. Ardından kesim ve dikim aşamalarına geçiyoruz. Son aşamada ise bayrak sopasına takılıyor ve son haline getiriliyor" dedi.