GÜNDEM

Surlarda yaşanan korkunç olayın ardından Emniyet'ten 81 ilde 'İncel' alarmı!

İstanbul’da iki genç kızı öldüren Semih Çelik’in "incel" grubu ile bağlantısı tespit edildi. Emniyet, internet üzerinde bu tür grupları izleme çalışmalarına başladı.

İstanbul'da 19 yaşındaki Semih Çelik'in iki genç kızı vahşice katlettikten sonra intihar etmesiyle ilgili araştırmalar sürerken, yeni detaylar gün yüzüne çıktı. Çelik’in telefonunda yapılan incelemelerde, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden "incel" (istemsiz bekâr) olarak tanımlanan kişilerle iletişimde olduğu belirlendi. Çelik'in, kadınlara ve topluma düşmanlık besleyen bu grupla bağlantısı, Emniyet birimlerini harekete geçirdi.

"Incel" Ne Demek?

"Incel", İngilizce "involuntary celibacy" (istemsiz bekârlık) ifadesinin kısaltmasıdır ve genellikle kadınlara, cinsiyet rollerine ve topluma düşmanlık besleyen kişileri tanımlar. Bu gruplar, çoğu zaman internet platformlarında şiddet yanlısı söylemlerle öne çıkar. Semih Çelik’in işlediği cinayetlerden sonra bu gruptan aldığı destek mesajları, tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi.

Emniyet Alarma Geçti

Çelik’in katliamının ardından sosyal medya platformu Discord’da "incel" tanımına uyan kişiler tarafından kendisine gönderilen destekleyici ve övücü mesajlar üzerine Emniyet güçleri 81 ilde harekete geçti. Özellikle siber devriye ekipleri, internet üzerinde "incel" grupları başta olmak üzere, cinsiyetçi, şiddet içerikli ve ırkçı paylaşımlar yapan hesapları ve platformları sıkı takibe aldı.