GÖZDEN KAÇMASIN

Sürücü belgesi almak için şartlar değişmişti: Ehliyette yeni dönem!

Ehliyet sınavlarında yeni yönetmelik yılbaşında yürürlüğe girecek. Eski yönetmelikle başvuru yapmak isteyenler için son tarih 15 Ekim.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlandı ve yılbaşında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu yönetmelikle ehliyet sınavlarında birçok önemli değişiklik yapılacak ve sınavlar daha zor hale gelecek.

Ehliyet Almak Daha Zorlaşacak

Direksiyon eğitmeni Taner Şide, yeni yönetmelikle birlikte ehliyet sınavlarının zorlaşacağını ve sürecin uzayabileceğini belirtti. Şide, "Bir adayın kayıt olup sınava girip ehliyet almasına kadar geçen süre 45 günü bulabiliyor. Eski yönetmelikle sınava girmek isteyenlerin 15 Ekim’e kadar kayıt yaptırmalarını tavsiye ediyorum," dedi.

Sınav Süresi ve Parkur Yenilikleri

Yeni düzenlemeye göre, sınav süresi 30 dakikadan 40 dakikaya çıkarılıyor. Aday, sınavı 30 dakikada tamamladığında kalan süreyi doldurmak için komisyon başkanının talebiyle ek bir tur yapabilir. Ayrıca paralel park için tek hamlede girme hakkı getirildi, ancak aday çıkış ve giriş sırasında dubalara veya kaldırıma çarpmamalı. Parkurda 3 hamlede U dönüşü yapma ve ani fren testinin farklı yerlerde uygulanacağı da belirtildi.

2 Farklı Sınav Parkuru

Adaylar, iki farklı yol parkurunda sınava girebilecekleri için her iki parkurda da çalışmak zorunda kalacaklar. Bu da sınava hazırlık sürecini daha kapsamlı hale getiriyor.

15 Ekim Son Tarih

Şide, eski yönetmelikle sınava girmek isteyenlerin, 15 Ekim’e kadar kayıt yaptırmalarını önerdi. Aksi takdirde, Kasım ayında yapılacak kayıtların sınavları yeni yönetmelikle yapılacak ve adaylar daha zor bir süreçle karşılaşacaklar.