Suudi Arabistan'da hac ibadeti sırasında hayatını kaybeden hacı adaylarının sayısının 1000'i aştığı belirtildi. Sıcaklıkların 52 dereceyi gösterdiği  Suudi Arabista'da yaşanan bu durum üzerine bölgedeki güvenlik tedbirleri  sorgulanmaya başlandı. Suudi yetkililer  "Ölen kişi sayısında aşırılık yok" açıklamasında bulundu.

Can kayıplarının büyük bir kısmı sıcak çarpması sonucu gerçekleşti. Çok sayıda kişi ise kayıbken, Suudi Arabistan'a sevdiklerini ve yakınlarını bulmak için çok sayıda kişinin gittiği bilgisi de verildi. Suudi yetkililer ölen ve hastalanan sayılarında bir "Aşırılık" olmadığını savunuyor.

AFP'ye konuşan Mısırlı bir yetkili, bin 400 Mısırlının yakınları için kayıp başvurusunda bulunduğunu söylerken Ölenler arasında 23 Türk vatandaşının bulunduğu aktarıldı. Basına yansıyan haberlere göre can kayıplarının büyük kısmı kalp damar hastalıkları ve enfeksiyona bağlı hastalıklardan kaynaklı.

BBC'nin Türkiye'nin Cidde'deki Başkonsolosluğu'nun Hac dönemi için oluşturduğu özel kriz hattından edindiği bilgiye göre, henüz hayatını kaybeden kişilerin kimlik tespiti ve aile yakınlarına bildirim süreci devam ediyor.

Çin'de Yagi tayfunu yüzünden 400 bin kişi tahliye edildi Çin'de Yagi tayfunu yüzünden 400 bin kişi tahliye edildi

Suudi yetkililer bu süreçte hacı adaylarına şemsiye kullanmalarını, bol su içmelerini ve günün en sıcak saatlerinde güneşe maruz kalmaktan kaçınmalarını tavsiye etmişti. Cumartesi günü Arafat Dağı'nda yapılan dualar da dahil Hac ibadetlerinin birçoğu gündüz saatlerinde gerçekleştiriliyor ve saatlerce açık havada kalmayı gerektiriyor.

Editör: Nehir Durdağı