İstanbul’da taksi hizmetlerine standartlar geliyor. UKOME'nin aldığı kararla, 2.500 yeni taksi İstanbul sokaklarında hizmete başlayacak. Bu taksiler, sadece İBB’nin yetkilendirdiği Elektronik Ulaşım Yönetim Lisansı sahibi uygulamalar ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alabilecek, yoldan müşteri alamayacak. Böylece, yol ve yolcu seçme gibi sorunlar tarihe karışacak.

İBB Meclisi, bu yeni taksilerin sahipleri ve kullanım süreleri için Eylül ayında karar alacak ve şartlar belirlendikten sonra ihaleye çıkılacak. İhale süreci şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacak. Yeni taksiler, sadece çevrimiçi uygulamalar üzerinden çağrılabilecek.

Yeni Taksilerin Özellikleri Neler?

Yeni taksilerin renk ve tasarımları UKOME tarafından belirlenecek. Güvenlik bariyerli bu araçlar, sertifikalı şoförler tarafından kullanılacak. Ayrıca, yolculardan ek ücret veya komisyon alınmayacak. Taksiler, her yıl yenilenmesi zorunlu olan TAHKUK onaylı çalışma ruhsatı ile faaliyet gösterecek.

Esenyurt'ta kadınların saç başa kavgası sosyal medyada gündem oldu! Esenyurt'ta kadınların saç başa kavgası sosyal medyada gündem oldu!

Lisans Başvuruları Nasıl Yapılacak?

İstanbul’da çevrimiçi mobil uygulamalarla taksi hizmeti vermek isteyen herkes, Elektronik Ulaşım Yönetim Lisansı için İBB’ye başvurabilecek. Başvurular, taksi taşımacılığı yönergesi kapsamında değerlendirilecek.

Mevcut Uygulamalar Ne Durumda?

2023 yılı itibariyle, İBB’nin lisans verdiği üç firma mevcut: Bitaksi, UBER ve Taksim. Indrive, Laksi ve Martı Taksi ise değerlendirme aşamasında. Yandex ve Bolt gibi firmalar da yeterlilikleri sağladığında lisans başvurusu yapabilecekler.