TALHA BİN UBEYDULLAH (R.A.)

Künyesi Ebû Muhammed Talha b. Ubeydillâh b. Osmân et-Teymî el-Kureşi’dir. Doğduğu tarih hakkında kesin bir bilgi yoktur. Nesebi, Hz. Peygamber (sav) ile Mürre’de, Hz. Ebû Bekir ile Amr b. Kâ’b’da birleşir.

Annesi Sa’be bint Abdullah sahâbeden Alâ b. Hadramî’nin kız kardeşidir.

İslâm öncesi Mekke’nin önemli tüccarlarından biri olan Hz. Talha ticaret için bulunduğu Busrâ’da karşılaştığı bir rahipten Hz. Muhammed (sav)’in peygamberliğini öğrenince hemen Mekke’ye döndü ve Hz. Ebû Bekir vasıtasıyla İslâmiyet’i kabul edip ilk müslümanlar arasında yer aldı. Vahiy kâtipliği de yapan Talha (radıyallâhu anh) hem cennetle müjdelenen on sahâbîden hem de Resûlullah’ın havârisi diye bilinen on iki kişiden biridir.

Ayrıca Ashab-ı Şura’ya seçilmiş altı zattan biridir. Peygamber Efendimiz tarafından Bedir Savaşı esnasında Saîd b. Zeyd’i ile birlikte Şam yoluna istihbarat için gönderdiği için savaşa katılamamış fakat savaşa katılanlar gibi ganimetten pay almıştır.

Uhud Gazvesi’nden itibaren bütün savaşlarda yer aldı. Kahramanca savaştığı Uhud Gazvesi’nde Resûlullah’ı korurken birçok yerinden yaralandı ve eli çolak kaldı.

O gün üzerinde iki zırh bulunduğu için Uhud kayalığına çıkamayan Resûl-i Ekrem (sav) Talha’nın sırtına basarak oraya çıktı bu sebeple de; ‘’Talha’ya cennet vacip oldu’’ buyurdu. (Tirmizî). Talha (radıyallâhu anh’ın) faziletine dair birçok hadis nakledilmiştir. Talha bin Ubeydullah Hazretleri 656 yılından Irak’ta bulunan Basra yakınlarında atmış yaşlarında şehid edilmiştir. Kabri Şerirfi Basra’nın dışındadır.

Günün Hadisi: Said İbnu’l-As radıyallahu anh hazretleri İbn.Ömer radıyallahu anhüma’dan naklen anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki; “Mü’min, haram kana bulaşmadıkça dininde genişlik içindedir.” Said İbnu’l-As der ki; “İbn. Ömer radıyallahu anhüm Resûlullah’ın sözünden sonra şunu söylediler: “Kişi, nefsini bulaştırdığı takdirde, kurtuluşu olmayan çok ciddi amellerden biri, haksız yere haram kan dökmesidir.” Kaynak: Buhari.