2021 yazında iktidara gelen Taliban, kadınlara yönelik baskıcı politikalarını genişletmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren yeni yasaklarla birlikte, Afgan kadınlar kamusal alanda konuşamayacak ve dışarıda yüzlerini açamayacak. Bu yasaklar, Taliban'ın "ahlâk ve erdem" yasaları kapsamında duyuruldu.

Kadınların Sesine ve Yüzüne Yasak

Yeni düzenlemelere göre, kadınlar artık kamusal alanlarda konuşamayacak, yani sesleri "potansiyel ahlâksızlık" kapsamında değerlendirilecek. Ayrıca, dışarı çıktıklarında yüzlerini tamamen gizlemek zorunda kalacaklar. Kadınların erkeklere doğrudan bakmaları da yasaklandı.

"Ahlâk ve Erdem" Adı Altında Baskı

Taliban, iktidarı ele geçirdikten sonra kurduğu Ahlak ve Erdem Bakanlığı aracılığıyla kadınları sosyal hayattan izole etmeyi sürdürüyor. Bu yasaklar, Afgan kadınlarının son 20 yılda kazandıkları hakların birer birer ellerinden alınmasının en yeni örneği olarak dikkat çekiyor.

Uluslararası Toplum Sessiz mi Kalıyor?

Afganistan'ın Norveç Büyükelçisi ve eski Afgan parlamenter Shukria Barakzai, uluslararası toplumu bu baskılara karşı sessiz kalmakla suçlarken, insan hakları aktivisti Fawzia Koofi de dünyadan gelen tepkilerin yetersiz olduğunu belirtiyor. Koofi, "Taliban bu kayıtsızlıktan cesaret alıyor," diyerek, baskıların artmasına uluslararası kayıtsızlığın katkı sağladığını dile getirdi.

Paris'te 10 katlı binada yangın: Gaz tüpleri patladı! Paris'te 10 katlı binada yangın: Gaz tüpleri patladı!

Editör: İrem Nur Kaya