Taliban, 2021'de Afganistan'da iktidarı ele geçirdiğinden bu yana kadınlara yönelik baskı ve kısıtlamaları giderek arttırıyor. Son olarak, Ahlak ve Erdem Bakanlığı'nın denetiminde uygulanacak olan yeni "ahlak yasaları," kadınların kamusal alandaki seslerinden yüzlerini açmalarına kadar birçok alanı kapsayan sert kısıtlamalar getiriyor. Bu yasalar, ülkede zaten zor şartlar altında yaşayan kadınların hayatını daha da zorlaştırıyor.

Kadın Sesi "Ahlaksızlık" Sayılıyor

Yeni yasalara göre, Afganistan'da kadınların kamusal alanda konuşması artık yasak. Kadın sesi, "potansiyel ahlaksızlık" olarak nitelendiriliyor ve bu nedenle kadınlar evlerinden ayrıldıklarında seslerini, yüzlerini ve vücutlarını gizlemek zorunda kalacaklar. Ayrıca, kadınların ev içinde bile yüksek sesle konuşması, şarkı söylemesi veya kitap okuması yasaklanıyor.

Ünlü hamburger devi iflas bayrağını çekti Ünlü hamburger devi iflas bayrağını çekti

İnsan Hakları İhlalleri ve Uluslararası Tepkiler

Taliban'ın bu yeni yasaları, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne açıkça aykırı bulunuyor. Kadınların kamusal alanda görünürlüğünü ve seslerini tamamen kısıtlayan bu yasalar, uluslararası toplumda da büyük tepki topluyor. Taksi şoförleri de bu yasaların bir parçası olarak, yanlarında uygun bir erkek refakatçi olmadan kadınları taşıyamayacak, aksi takdirde cezalandırılabilecekler.

Eğitim ve İş Hayatına Yönelik Kısıtlamalar

Taliban'ın ikinci iktidar döneminde, kadınlara yönelik kısıtlamalar sadece kamusal alanla sınırlı kalmadı. 2021 Eylül ayında kız çocuklarına 6. sınıftan itibaren eğitim yasağı getirildi, birçok sektörde kadınlar iş hayatından men edildi. Özellikle kadınların üniversiteye gitmesinin yasaklanması, büyük protestolara yol açtı. Ancak bu protestolar, Taliban'ın baskıcı rejimini değiştirmedi.

Editör: İrem Nur Kaya