YAŞAM

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir? Kimler Yararlanabilir?

Sağlık hizmetleri herkesin temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Bunun için kişilerin herhangi bir sağlık problemi yaşadığında hizmet almaları oldukça önemlidir.

Sağlık hizmetleri herkesin temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Bunun için kişilerin herhangi bir sağlık problemi yaşadığında kapsamlı bir hizmet almaları oldukça önemlidir. Tamamlayıcı sağlık sigortaları kişilerin farklı hastanelerde minimum maliyetlerle hizmet alabilmeleri için öne çıkan bir seçenektir. Bu sigorta hizmetini tercih edenler için vergi indirimi avantajı da bulunmaktadır. Peki tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi nedir ve kimler bu avantajdan yararlanabilir? Tüm detaylar yazımızda.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi avantajını öğrenmeden önce bu hizmeti tanımak gerekebilir.  Tamamlayıcı sağlık sigortası Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan kişilerin özel sağlık hizmetlerinden yararlanırken ek ücretleri karşılamaya yönelik güvence sağlayan bir sigorta türüdür. SGK, özel hastanelerle anlaşmalı olup sigortalılara tedavi hizmeti sunar. Ancak tedavi bedelinin belirli bir kısmını öder ve geri kalan kısmı hastadan tahsil edilir. Bu noktada tamamlayıcı sağlık sigortası güvencesi devreye girerek hastanın ödemesi gereken farkı karşılar.

Tamamlayıcı sağlık sigortaları kişilerin sağlık masraflarını azaltmanın yanı sıra aldıkları hizmetin kalitesini de artırır. Çünkü bu poliçelerle kişiler başta özel hastaneler olmak üzere birçok sağlık kuruluşundan uygun maliyetlerle hizmet alma imkanı yakalar.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesine sahip olan kişilerin hizmet ücretini taksitle veya peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Bu miktara prim adı verilir. Kişiler belirli şartları sağladığında ödedikleri prim tutarında belirli vergi kalemleri de bulunur. Bu vergiler kişilerin belirli şartları sağladıkları takdirde primden düşülebilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminde iki temel şart bulunur. Bu şartlardan ilki kişilerin aylık brüt gelirlerinin geçmemesi. Diğer şart ise sigortalı kişilerin ödedikleri prim tutarının asgari ücreti aşmaması gerekmektedir. Bunlara ek olarak TSS vergi indiriminden yararlanacak kişiler farklı şartları da karşılamalıdır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Kimler Faydalanabilir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden yararlanmak çalışan olmak gerekmektedir. Bu haktan iki farklı çalışan grubu yararlanır; 4A ve 4C sınıfı çalışanlar. Buna ek olarak şahıs şirketi sahibi olan kişiler de tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden faydalanabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden yararlanabilen meslek gruplarını şu şekilde özetlemek mümkün: 

Ücretli Çalışanlar ve Serbest Meslek Erbabı: 4A sınıfındaki ücretli çalışanlar, maaşlarından kesilen gelir vergisi kapsamında bu indirimi kullanabilirler. Aynı şekilde, serbest meslek erbapları da kazançları üzerinden ödedikleri vergiden bu indirimi düşebilirler. 

Memurlar: Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden kamu çalışanı olarak adlandırılan memurlar da yararlanabilir. 4C olarak adlandırılan bu çalışan sınıfındaki kişilerin indirim başvurusu yapmaları yeterlidir.

Esnaflar: Şahıs şirketi sahibi olan esnaf kişilerin de tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi hakkı bulunmaktadır.
Tüm bunlara ek olarak tamamlayıcı sağlık sigortası aileyi kapsıyorsa sigortalının eşi ve çocukları da vergi indirimine tabi olabilir. Ancak aile içindeki çocukların 18 yaşını aşmaması şartı mevcuttur. Kişiler yukarıda belirtilen şartları karşıladıkları takdirde ödedikleri prim tutarının %15’ini iade alabilirler. Vergi indirimi iade başvurusu için ilgili sigorta firmasından detaylı bilgi alabilirsiniz.