Yüzyıllar sonra başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla Side Athena Tapınağı yeniden ayağa kaldırıldı. Apollon Tapınağı'nın hemen yanında yer alan Athena Tapınağı, tarihi sütunlarının güçlendirilmesiyle eski görkemine dönüyor. Bu önemli proje, bölgedeki turizmi daha da canlandırmayı hedefliyor.

Tarihi Sütunlar Ayağa Kalkıyor

Milattan Önce 7. yüzyıla tarihlenen ve Pamfilya'nın en önemli liman kentlerinden biri olan Side’de, Athena Tapınağı’nın restorasyonu Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Müdür Veysel Akın, 2023'te başlatılan bu sürecin son aşamaya geldiğini belirtti. Restorasyon başında sadece bir sütunun ayakta olduğunu ifade eden Akın, şu an toplam 20 sütunun ayağa kaldırıldığını ve bu süreçte sütunların çelik kasnaklarla güçlendirildiğini vurguladı. Bu mimari projeyle tapınağın tarihi dokusunun korunarak geleceğe taşındığını belirtti.

Geleceğe Miras Projesi Kapsamında Aydınlatma

Veysel Akın, Athena Tapınağı’nın doğu cephesindeki kazılar sırasında özgün mermer basamakların ortaya çıkarıldığını, eksik mermer parçalarınınsa imitasyonla tamamlandığını söyledi. Tapınağın restorasyonunun tamamlanmasıyla, “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında tapınak alanının aydınlatılarak gece ziyaretine açılmasının planlandığını ekledi.

Kutsal Alanın Önemi

Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, bu alanın sadece Apollon ve Athena tapınaklarından ibaret olmadığını, limanın yanında başka kutsal alanları da içerdiğini belirtti. Son yıllarda yapılan çalışmaların bölgenin büyük bir kutsal alan olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Ayrıca, Apollon Tapınağı için de yakın zamanda restorasyon projelerinin başlayacağını müjdeledi.

Sütunlar Orijinal Parçalarla Restore Edildi

Prof. Dr. Alanyalı, Athena Tapınağı restorasyonunda kullanılan sütunların tamamen orijinal eserler olduğunu belirtti. 19. yüzyılda bölgedeki taş ocaklarında kullanılan birçok taşın kaybolduğunu ancak mevcut olan bütün orijinal parçaların restorasyonda değerlendirildiğini ifade etti. Bu restorasyonun ardından, tapınağın başka bir çalışma gerektirmeyeceğini söyledi.

Turistik Değer ve Tanıtım Gücü

Atatürk'ün çocukluk yıllarını anlatan  "Mustafa"nın  İlk Fragmanı yayınlandı! Atatürk'ün çocukluk yıllarını anlatan "Mustafa"nın İlk Fragmanı yayınlandı!

Apollon ve Athena tapınaklarının bulunduğu bölgenin turistik açıdan çok değerli olduğunu belirten Prof. Dr. Alanyalı, Türkiye’nin en bilinen tanıtım görsellerinden birinin Apollon Tapınağı olduğunu vurguladı. Side’ye gelen turistlerin ilk ziyaret etmek istediği noktalar arasında yer alan bu alan, 2023'te başlatılan projelerle yeniden canlandırılıyor. Restorasyonun tamamlanmasıyla Athena Tapınağı, aydınlatılarak turizme kazandırılacak.

Editör: İrem Nur Kaya