Kış hazırlıkları kapsamında birçok evde tarhana yapımı hızla devam ediyor. Ancak, bu şifa deposu lezzetin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için bilinmesi gereken önemli bir püf noktası var. Doğru malzemeyi eklediğinizde, tarhananızı yıllarca taze tutabilirsiniz.

Tarhana, Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak kış sofralarında kendine sıkça yer bulur. Ancak, uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu haberimizde, tarhananın hem lezzetini artıracak hem de tazeliğini koruyacak özel bir sırrı paylaşıyoruz.

Tarhana Malzemeleri

Tarhana yapımı için gerekli olan malzemeler oldukça basit ve yalnızca 9 temel üründen oluşuyor. Rengini daha yoğun kırmızı yapmak isterseniz, kırmızı biber miktarını artırmanız yeterli.

Öncelikle, kapya biber ve domatesleri yıkayıp iri iri doğrayın. 1,5 kilogram soğanı soyup aynı şekilde doğrayın. Renk ve lezzet açısından armut domates kullanmanız önerilir.

Büyük bir tencereye 1 su bardağı zeytinyağı koyup üzerine kapya biber, domates, soğan ve yarım kilogram haşlanmış nohut ekleyin. 2 yemek kaşığı tuzu da ilave ederek, tüm malzemeleri biberin kabuğundan ayrılmasına kadar pişirin. Ardından, bu malzemeleri soğumaya bırakın ve bir blender yardımıyla püre haline getirin.

Bu püreyi geniş bir kaba alıp, 750 gram yoğurt ekleyin ve karıştırın. Yavaş yavaş un ilave ederek, hamuru poğaça kıvamına gelene kadar yoğurun.

Bozulmayan Tarhananın Sırrı

Tarhana hamurunu daha uzun süre bozulmadan saklamak için Morpapatya'da yer alan habere göre, yoğurma esnasında hamura 3-5 tane defne yaprağı ekleyin. Defne yaprağı, tarhananın saklama süresini uzatarak, taze kalmasını sağlar. Ayrıca, kuru bakliyatların güvelenmesini de önler.

Tarhana hamurunu cam veya çelik bir kapta 7 gün boyunca bekleterek yeterli ekşiliği elde edebilirsiniz. Sonrasında, temiz bir sofra bezi üzerine bezeler halinde serip, iyice kuruması için 2 saatte bir yayarak salonda veya kapalı balkonda bekletin.

2 Haftada Hazır

Kuruttuğunuz hamurları 2 gün aralıklarla biraz daha küçük parçalara ayırın ve birkaç gün daha kurutun. Ev yapımı tarhana, yaklaşık 2 haftada tamamen kurur. Kuruyan hamurları 12 gün sonunda ufalayabilirsiniz.

Tarhananızı uzun süre taze saklamak için en sık yapılan hatalardan biri, plastik poşetlerde saklamaktır. Bunun yerine, ağzı sıkıca kapanan cam kavanozlarda, içine 2 adet defne yaprağı ekleyerek, serin ve kuru bir ortamda muhafaza edin.

Sizce, bu yöntemlerle tarhananızı uzun süre taze tutabilecek misiniz? Tarhana yapımında farklı ipuçlarınız varsa paylaşır mısınız?