EKONOMİ

TCMB, 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunu yayımladı! İşte raporun ayrıntıları...

Merkez Bankası, enflasyonun ana eğiliminde kayda değer bir değişiklik olmadığını, gıda fiyatlarının ise uzun bir aradan sonra gerilediğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporda, enflasyonun ana eğiliminde kayda değer bir değişiklik olmadığı belirtilirken, uzun bir aradan sonra gıda fiyatlarındaki gerileme dikkat çekti. Ayrıca, üniversite eğitim ücretlerinde yüksek oranlı artış yaşandığı vurgulandı.

Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 2,47 oranında artarken, yıllık enflasyon 9,81 puanlık bir düşüşle yüzde 51,97'ye geriledi. Bu düşüş, özellikle yüksek baz etkisiyle ana harcama gruplarında devam etti.

Gıda Fiyatlarındaki Gerileme

Gıda fiyatları, uzun bir süre sonra ilk kez aylık bazda düşüş gösterdi. Özellikle işlenmemiş gıda alt grubundaki taze meyve ve sebzeler bu düşüşe öncülük etti. Buna karşın enerji fiyatlarında, doğal gaz mesken tarifelerindeki düzenlemelerin etkisiyle artış yaşandı.

Üniversite Eğitim Ücretlerinde Artış

Hizmet grubundaki enflasyon artışı, ulaştırma ve eğitim hizmetleri gibi kalemlerle desteklenirken, üniversite eğitim ücretlerindeki artış dikkat çekici oldu. Bu artışın kademeli bir şekilde ağustos ayı itibarıyla endekse yansıdığı ve hizmet grubunu yukarı çektiği ifade edildi.

Üretici Fiyatları ve Diğer Göstergeler

Üretici fiyatlarındaki artış ise bir önceki aya göre hafif bir yavaşlama gösterdi, ancak yıllık bazda yüksek enflasyonun etkisi devam etti. TCMB, enflasyonun ana eğiliminde önemli bir değişiklik olmadığını ve B ile C göstergelerindeki aylık artış oranlarının önceki aylara göre yükseldiğini belirtti.