Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür Yardımcısı Fazilet Çavuşoğlu, Hazine ve Kurumsal Operasyonlar Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür Yardımcısı Cihan Fırat ve Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü'nden Uzman Yardımcısı Erinç Menekşe tarafından hazırlanan analizde, son dönemde yabancı para mevduatındaki artışın nedenleri değerlendirildi.
Yabancı Para Mevduatındaki Artış ve TL Tercihi
Analizde, yabancı para mevduat tutarındaki artışın, KKM (Kur Korumalı Mevduat) bakiyesindeki düşüşle uyumlu olduğu ve tasarruf sahiplerinin TL'ye olan ilgisinin sürdüğü belirtildi. Mart ayındaki sıkılaşma adımlarının ardından, özellikle nisan ve mayıs aylarında TL'ye yönelimde hızlı bir artış gözlendiği, ancak bu eğilimin yaz aylarında yavaşladığı ifade edildi. Yabancı para mevduat bakiyesindeki artışın, yaz aylarında verilen cari fazla ve şirketlerin mevsimsel döviz talebi ile bağlantılı olduğu belirtildi.
KKM'den Çıkış Hızlanıyor
Nisan 2024'ten itibaren TCMB'nin KKM arz ve talebini azaltmaya yönelik attığı adımların, KKM hesaplarındaki çözülmeyi hızlandırdığına dikkat çekilen analizde, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KKM hesaplarına yönelik vergi düzenlemelerinin de bu süreci desteklediği vurgulandı. Son iki ayda KKM bakiyesi 14 milyar dolar azalırken, döviz veya altına dönüşlerin 4,7 milyar dolar olduğu, yabancı para mevduatının ise yalnızca 3,3 milyar dolar arttığı ifade edildi.
TL Mevduatın Artışı ve Gelecek Beklentileri
Son iki aylık dönemde toplam mevduat içindeki TL payının yüzde 48,4'ten yüzde 51,8'e yükseldiği belirtilen analizde, KKM'den çıkışın hızlanmasıyla yabancı para mevduat bakiyesinin dengelendiği ifade edildi. Analiz, ilerleyen dönemde enflasyondaki düşüşün, TL mevduat payındaki artışı destekleyeceği öngörüsüyle son buldu.