TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyonun esnaf üzerindeki ağır etkilerini vurgulayarak, esnafın devlete olan borçlarının kapsamlı bir yapılandırmaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Palandöken, devletin son yapılandırma adımlarından sağlanan gelirden bahsederek, yeni bir yapılandırma düzenlemesinin devlet bütçesine katkı sağlayabileceğini ifade etti.

"Esnaf Artan Maliyetlerle Baş Edemiyor"

 Yüksek enflasyonun etkisiyle girdi maliyetlerinde büyük artışlar yaşandığını belirten Palandöken, esnafın iş yeri kiralarından stopaja, akaryakıt ve enerji zamlarına kadar birçok mali yükle başa çıkamadığını söyledi. Bu durumun, esnafın sattığı ürünü yeniden temin etmesini zorlaştırdığını ifade eden Palandöken, “Devlete olan vergi, SGK prim borçları gibi yükümlülüklerde yeni ve uzun vadeli bir yapılandırma şart. Böyle bir düzenleme esnafa nefes aldıracak, devlet bütçesine de katkı sağlayacaktır” dedi. Ayrıca, 2023'te çıkarılan 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu ile devlete 156 milyar TL gelir sağlandığını anımsattı.

"Blokeler Ekonomiyi Tıkıyor"

 Palandöken, bankalar tarafından esnafın hesaplarına koyulan blokelerin ciddi bir engel oluşturduğuna da dikkat çekti. "Esnafın nakit akışını sağlamak için hesaplarındaki blokelerin kaldırılması gerekiyor. Aksi takdirde ekonomide bir tıkanıklık yaşanıyor. Borçlarını ödeyebilmesi için esnafa hareket alanı tanınmalı" dedi. Blokelerin kaldırılmasının ekonomiyi canlandıracağını ve esnafın rekabet gücünü artıracağını belirtti.

"Esnaf İçin Finansmana Ulaşmak Zorlaştı"

 Esnafın düşük faizli krediye erişiminin de artık çok zor hale geldiğine değinen Palandöken, "Geçmişte sağlanan düşük faizli krediler esnaf için can suyu olurdu; ancak artık faiz oranları cazibesini kaybetti. Esnafın finansmana ulaşmasının zorlaşması, piyasalarda daha da fazla durgunluğa yol açıyor" dedi. Esnafın finansal rahatlama yaşaması ve piyasaların yeniden canlanması için yeni yapılandırma yasasının gündeme alınması gerektiğini vurguladı.

Para kazanmak isteyenler için en güvenilir yöntem! Tam 35 kat arttı Para kazanmak isteyenler için en güvenilir yöntem! Tam 35 kat arttı

 TESK Başkanı’nın çağrısı, zor durumda olan esnafın borçlarından kurtulması ve piyasalarda güven ortamının yeniden tesis edilmesi için büyük önem taşıyor.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı