EKONOMİ

Ticaret Bakanlığı'ndan Bursa'da domates üreticilerine destek

Bursa'da domates üreticilerinin yaşadığı sıkıntılar üzerine, devlet desteğiyle salça fabrikalarının alımlarını artırması sağlandı.

Bursa’da bu yıl domates rekoltesinin beklenenin üzerinde olması, çiftçileri zor durumda bıraktı. Salça fabrikalarının yeterli miktarda domates alımı yapmaması nedeniyle tarlalarda kalan ürünler, çiftçilerin tepkisine yol açtı. Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde bulunan üreticiler, sorunun çözümü için 8 Ağustos’ta Bursa-Balıkesir yolunu kapatarak seslerini duyurmaya çalıştı.

Bu durumun ardından harekete geçen Ticaret Bakanlığı, domatesin tarlada kalmaması için önemli bir adım attı. Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve Ak Parti Milletvekilleri Refik Özen ve Mustafa Yavuz, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’daki salça fabrikalarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Yapılan görüşmeler sonucunda, belirli miktarda alım yapan salça fabrikalarına devlet desteği verileceği açıklandı.

Çiftçilere Destek Adımları Atıldı

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, domates üretiminin bu yıl oldukça verimli geçtiğini belirterek, "Bursa, Türkiye’nin salçalık domates üretiminde yüzde 25’lik paya sahip. Bu yıl rekolte önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Ancak, üretimin fazla olması ve sözleşmeli alım yapılmaması nedeniyle çiftçiler zor durumda kaldı," dedi. Gürkan, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan istişareler sonucunda, belirlenen fiyatın üzerinde alım yapan salça fabrikalarına özel bir destek verileceğini duyurdu.

Fabrikalar ve Devlet Birlikte Hareket Ediyor

Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı destekle, salça üreticilerinin alımlarını artırdığına dikkat çeken Gürkan, "Bugün ziyaret ettiğimiz tesis, bölgedeki üretimin neredeyse 400 bin tonunu alıyor. Her gün 4-5 bin ton domates alımı yapılıyor. Fabrikalar, devletin desteğiyle çiftçileri rahatlatmaya çalışıyor," dedi. Gürkan, bu sürecin her iki taraf için de olumlu sonuçlanmasını umduklarını belirtti.

AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen ve Mustafa Yavuz da, çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları en aza indirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladılar. Özen, "Bu yıl ürün bolluğu ve uluslararası piyasalardaki durum nedeniyle fiyatlarda sorunlar yaşandı. Ancak attığımız adımların olumlu sonuçlarını görmeye başladık," derken, Yavuz, "Tarım sigortası ve sözleşmeli ekim gibi konuların önemini bu süreçte daha net anladık" ifadelerini kullandı.