Ticaret Bakanlığı, iş yeri dışında kurulan sözleşmelerin kapsamını genişleten bir düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Bu yeni düzenleme, tüketici haklarını korumayı hedefleyen önemli değişiklikler içeriyor ve 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Kapsam Genişletildi

Yeni düzenleme ile AVM'lerde yapılan satışlar, temizlik hizmetleri, şans oyunları, belirli tarihlerde yapılması gereken konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki gibi hizmetler de iş yeri dışında kurulan sözleşmeler kapsamına dahil edildi.

Cayma Hakkı ve Bilgilendirme Zorunluluğu

Tüketicilere, cayma hakkı ve bu hakkın kullanımına dair bilgilendirme yapılması zorunlu hale getirildi. Bu bilgilendirme yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla yapılacak. Cayma hakkının kullanılamadığı durumlarda, sözleşmede bu duruma dikkat çekilecek ifadelerin yer alması zorunlu olacak.

Daha önce de bilmişti: En düşük emekli aylığı, asgari ücret ve memur maaşları ne kadar olacak? Daha önce de bilmişti: En düşük emekli aylığı, asgari ücret ve memur maaşları ne kadar olacak?

Maddi Ortamda Dijital İçerik Satışları

Maddi ortamda sunulan dijital içerik satışlarında da tüketicilere cayma hakkı tanındı. Ayrıca, satıcı ve sağlayıcıların bilgi ve belge saklama zorunluluğu kaldırılarak, bu sorumluluk doğrudan satış şirketlerine devredildi.

250 TL Altındaki Satışlar

Mal veya hizmet bedeli 250 TL'yi aşmayan satışlar da iş yeri dışında kurulan sözleşmeler kapsamında değerlendirilecek. Daha önce bu sınır 30 TL idi.

Geçerlilik Süresi

Geçerlilik süresi 1 Nisan 2025 tarihinden sonra devam eden iş yeri dışında satış yetki belgelerinin bu tarihe kadar yenilenmesi zorunlu tutuldu.

Bu düzenlemeler, tüketici haklarını daha etkin korumayı ve tüketicilere daha fazla bilgi sunmayı amaçlıyor.