Trump’ın yüzde 50’lik tarife tehdidine Çin’den net mesaj: “Kararlı şekilde karşılık veririz”
ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik gümrük vergilerini yüzde 50’ye çıkarma tehdidiyle ticaret savaşlarında tansiyon yeniden yükseldi. Pekin yönetimi ise geri adım atmayacağının sinyalini verdi.Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin tarifeleri artırma politikasına kesinlikle karşı olunduğu vurgulandı. Açıklamada, “Washington bu hatalı yolda ısrar ederse, Çin kararlı ve etkili karşı tedbirlerle yanıt verecektir” denildi.
Çin ekonomik önlemleri devreye soktu
Çin Merkez Bankası, piyasalardaki olası dalgalanmaya karşı yeniden borçlanma desteği sunmaya hazır olduğunu belirtti. Ayrıca Çin’in egemen varlık fonu olan Central Huijin, borsada hisse alımlarına devam ederek fiyat istikrarını sağlamaya çalışacak. Trump’ın "karşılıklı tarife" kararı sonrasında Asya borsaları düşüşe geçmiş, Çin hisse senetlerinde de değer kayıpları yaşanmıştı.
Yüzde 54’e çıkan gümrük tarifesi ve misillemeler
Trump yönetimi, Çin'e yönelik mevcut yüzde 10’luk tarifenin üzerine yüzde 24 daha ekleyerek toplamda yüzde 34’lük bir artış açıkladı. Yeni düzenlemeyle Çin'den ithal edilen ürünlere uygulanan toplam gümrük vergisi oranı yüzde 54'e çıktı. Çin ise buna aynı oranda karşılık verdi ve Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurarak hukuki mücadele başlattı. Ek olarak bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirildi ve ABD’li şirketlere yaptırımlar açıklandı. Trump son olarak Çin'in 8 Nisan’a kadar yüzde 34’lük ek tarifeyi geri çekmemesi halinde yüzde 50 ek vergi daha uygulayacağını ve planlanan müzakereleri iptal edeceğini duyurdu.