İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GENEL TSK'dan ihraç edilen teğmenlerden ilk dava

TSK'dan ihraç edilen teğmenlerden ilk dava

Kara Harp Okulu'nda mezuniyet töreni sonrasında ihraç edilen teğmenlerden Serhat Gündar, Yüksek Disiplin Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı.

30 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleşen Kara Harp Okulu resmi mezuniyet töreninde, yürürlükten kaldırılan öğrenci andını okumaları ve kılıç çatmaları sebebiyle ihraç edilen beş teğmen arasında bulunan Serhat Gündar, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Avukatları aracılığıyla sunulan dilekçede, Yüksek Disiplin Kurulu'nun sadece bir oy farkla karar aldığı vurgulanarak, hukuki ve askeri teamüllere aykırılık iddiasında bulunuldu.

Kurulda Karşı Oy Kullanan Komutanların Vurguladıkları
Dilekçede, ihraç kararına karşı oy kullanan dört üyenin; korgeneral, tuğgeneral, şube müdürü ve hukuk hizmetleri başkanı (hâkim albay) olmasının önemine dikkat çekildi. İlgili dilekçede, "Disiplin soruşturma raporunda teğmenlerin tören dışında izinsiz olarak toplandıkları ifade edilse de, bu iddia hayatın olağan akışına aykırıdır. Her mezuniyet töreninde teğmenler sahada toplanır, kılıç çatar, bazen marş söyler, aileleriyle kucaklaşır. Bu, geleneksel bir uygulamadir ve izin gerektirmez" denildi.

Tarihi Geleneğin Devamı ve Hukuki Dayanaklar
Savunmada, törenden bir gün önce WhatsApp grubuna atılan mesajın disiplin suçu oluşturduğuna dair iddianın hukuki zemininin bulunmadığı belirtilirken, 2023 yılı mezuniyet töreninde "Atatürk'ün Gençleriyiz Marşı"nın okunduğu görüntüler de kanıt olarak sunuldu. Ayrıca, daha önce yürürlükten kaldırılan andın 29 Ağustos 2024 tarihinde de okunduğu ancak herhangi bir yaptırım uygulanmadığı hatırlatılarak, teğmenlerin cezalandırılmasının hukuka aykırı olduğu savunuldu.

3-91

Teğmenlerin Eylemi TSK'nın İtibarını Zedelemedi
Dava dilekçesinde, toplumun büyük bir bölümüne göre teğmenlerin eyleminin TSK'ının itibarını zedelemediği belirtilerek, "Kamuoyu yoklamalarına göre halkın yüzde 90'ı teğmenlerin cezalandırılmasının orduya zarar verdiğini düşünmektedir. Asıl zarara sebep olan, bu eylemlerin disiplin ihlali olarak görülmesidir" ifadelerine yer verildi.

Diğer Dört Teğmen De Dava Açacak
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nun ihraç kararını verdiği diğer dört teğmenin de benzer davalar açması bekleniyor. Hukuki sürecin nasıl ilerleyeceği ve mahkemenin vereceği karar, TSK içinde ve kamuoyunda yakından takip ediliyor. Bu hukuki savaşın, askeri gelenekler ve disiplin anlayışı üzerinde önemli etkiler yaratması bekleniyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *