DÜNYA

Pentagon skandalı: Gizli belgelerle yakalanan Türk tutuklandı

Pentagon mühendisi Gökhan Gün, gizli belgeleri çalmakla suçlanarak FBI tarafından tutuklandı. Meksika'ya gitmek üzereyken yakalandı.

ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) elektrik mühendisi olarak çalışan Türk ve ABD vatandaşı Gökhan Gün, "çok gizli" belgeleri izinsiz bir şekilde ele geçirmek ve dışarı çıkarmak suçlamalarıyla FBI tarafından tutuklandı. Gün, Meksika'ya gitmek üzere havalimanına gitmeye hazırlanırken yakalandı.

Gizli Belgeleri Çalmakla Suçlanıyor

Gökhan Gün, Virginia'daki evinde FBI tarafından gözaltına alındı. "Devlet sırrı içeren belgelere izinsiz olarak sahip olmak ve iş yerinden dışarı çıkarmak" suçlamalarıyla karşı karşıya olan Gün'ün, Pentagon'da çalıştığı süre boyunca "çok gizli" belgelerin çıktısını alarak evine götürdüğü iddia ediliyor.

Meksika'ya Gitmek Üzereyken Yakalandı

FBI'a göre, Gökhan Gün 10 Mayıs ile 7 Ağustos tarihleri arasında toplamda 3.412 sayfadan oluşan yaklaşık 256 belgeyi izinsiz olarak aldı. Bu belgelerden 155 sayfayı bulan 20 belgenin "çok gizli" ibareli olduğu belirtildi. Gün, Meksika'ya gitmek üzere havalimanına giderken yakalandı. FBI ajanlarına verdiği ifadede, Meksika'ya "balık avlama gezisine" gittiğini belirtti.

Gökhan Gün Hakkında Detaylar

  • Vatandaşlık Durumu: İstanbul doğumlu Gökhan Gün, 2001 yılında ABD'ye çalışma vizesiyle geldi. 2012 yılında oturum izni aldı ve 2021 yılında ABD vatandaşı oldu. Ancak, Türk vatandaşlığından çıkmadı.
  • Çalışma Geçmişi: Geçen yılın Eylül ayında ABD Savunma Bakanlığı için çalışmaya başlayan Gün, görevinden dolayı "çok gizli" belgelere erişim iznine sahipti.
  • Mahkeme Süreci: Gün'ün 13 Ağustos'ta Virginia'da mahkemeye çıkarılması bekleniyor.