POLİTİKA

Türkiye-İsrail ilişkileri enerji alanında askıya alındı!

Bloombeg, Türkiye'nin enerji alanında İsrail ile işbirliği planlarını askıya aldığını aktardı.

Bloomberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında İsrail'e sert eleştirilerde bulunmasından kısa süre sonra, Türkiye'nin İsrail'le Doğu Akdeniz'de yürüttüğü doğalgaz arama faaliyetleri ile boru hattı çalışmalarının askıya alındığını aktardı.

Habere göre; İsrail'le Doğu Akdeniz'de yürütülen doğalgaz arama faaliyetleri ile boru hattı çalışmaları hakkında ikili görüşmelerde bulunmak için bu ülkeye gidecek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da programını iptal etti.

Türkiye, İsrail ile bir süredir devam eden Akdeniz'de sondaj ve doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmaları da askıya aldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, bugün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada “İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal ettik” demişti.

Hamas ile ilgili “Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanhayu ile ilgili şunları açıklamıştı;

“Ben hayatımda bir kere Netanyahu denen adamın elini sıktım. Türkevi'nde Amerika'da. İyi niyetimiz vardı. Onu suiistimal vardı. İsrail'e gitme projemiz vardı, iptal ettik, gitmeyeceğiz. İyi niyetle devam etmiş olsaydı münasebetlerimiz farklı olabilirdi. O da olmayacak. Çünkü iyi niyetimizi suiistimal ettiler.”

Ne planlanıyordu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız” sözleriyle duyurduğu işbirliği kapsamında, Uzmanlar Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması üzerinde çalışılacaktı.

İki ülke arasındaki normalleşme sürecinin de önemli adımlarından biri olan proje konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylül ayında "Birinci derecede enerji konusu olmak üzere İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız. Sadece Türkiye’ye değil, Türkiye’den aynı zamanda Avrupa’ya da enerji nakil hatlarını işletmeye başlayacağız. Özellikle enerji işbirlikleri bizi çok daha farklı yerlere taşıyabilir” demişti.

İsrail’in kanıtlanmış 750 milyar metreküp gazı bulunuyor. 2022’de İsrail yaklaşık 22 bcm gaz üretti ve bunun 10 milyar metreküpünü Mısır ve Ürdün’e sattı.

İsrail, Rusya’nın AB pazarında gücünü kaybetmesi sonrasında AB’ye gaz ihraç etmeyi öngörüyordu.

2014’ten bu yana Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan ve İsrail arasında görüşmeleri süren Doğu Akdeniz Avrupa Gaz Hattı, 2021’de ABD’nin çekilmesiyle iptal olmuştu. İsrail bu iptalin ardından Avrupa’ya gaz ihracatı için alternatif gğzergah arayışına girmişti. Bu arayışta Türkiye konumu itibariyle öne çıkmıştı.

Erdoğan ne demişti?
Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuşmuştu;

"Gazze'deki mazlumlara karşı tarihin en vahşi saldırılarından birini gerçekleştiriyor. Ölenlerin yarısı çocuklardan oluşuyor kalan yarısı da annelerinden ve aile büyüklerinden oluşuyor. Bu bile bir vahşet olduğunu göstermeye yeterlidir. Hastaneleri ibadethaneleri, pazar alanlarını ateşe boğan, bu insanlık dışı eylemi sürdüren başka bir ordu bulamazsınız.

Son yaptıkları toplantıda bir araya gelip tüm batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. İsrail sen bir örgüt olabilirsin çünkü bu batının sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil toprağını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur.  İsrail devletiyle bir sorunumuz yok. Ama İsrail'in uyguladığı mezalimi, devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını tasvip etmiyoruz."