Türkiye İttifakı

GELECEK 5 yıla matuf olacak Türkiye İttifakı çağrısı, aslında ilgi toplamış olsa da sağ kol durumundaki MHP’nin itirazı büyük önem taşıyor. 2023 hedeflerine ulaşabilme adına böyle bir yol haritası çizen Sayın Erdoğan’ın kızgın demir soğutma,kucaklaşma veya tokalaşma eylemini hayatiyete geçirmesi açısından da bu kamp ipucu verebilir... KIZILCAHAM’da hafta sonu kampa girecek olan AK Parti, seçim değerlendirmesi yapacak. Geleneksel olarak yılda iki kez ailece kampa girip gelecek dönemin planlamasını yapan AK Parti, yine aynı amaçla bir araya gelecek ama 31 Mart seçimlerinin değerlendirilmesi de öncelik taşıyacak. Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Mersin, Antakya ve Bolu illerinin belediye başkanlığını kaybetmenin nedenleri soruşturulacak. Özellikle İstanbul... AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Büyük aşkım’ dediği İstanbul’un kaybı diğer kayıpların elbetteki misli misli önüne geçmektedir. Partinin iki numaralı ismi ve büyük kozu Binali Yıldırım’ın seçimi kazanamaması aslında çok ayrı bir değerlendirme konusu. Seçimlerden önce aday olacağı sırada istanbul il başkanı ile rahat çalışamayacağı spekülasyonu yapılan ve Binali Yıldırım’ın ilçe başkanlarının aday tespitinin de kendi inisiyatifine bırakılmasını istediği gibi duyumlar, ayrıca değerlendirme kapsamında olacak.

Tek tek savunma

Başta İstanbul olmak üzere, başkanlık kaybına uğrayan illerdeki seçim kurulu yetkilileri de tek tek adeta savunma yapacak. Her ne kadar Sayın Erdoğan, bakanlıklarda bir değişiklik olmayacağını, medya veya bir başka empoze karşısında asla bu tip değişikliğe gitmeyeceğini söylemiş olsa da seçim karnesi söz konusu kurul için de geçerli olabilir. Son Çubuk olaylarından sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yakınması, ekonomik kriz, Tarım Bakanı hakkındaki iddialar veya kurul içindeki uyum dikkate alınabilir. Ne var ki, 31 Mart karnesi çok da başarılı not ortalamasına sahip görünmüyor. Fatura elbette kesilecek; parti yönetimine mi, kaybedilen il teşkilatlarına mı, yoksa yerel yönetimlerden sorumlu yetkililere mi?.. Çok kapsamlı bir değerlendirme yapılacak Kızılcahamam’da. Sayın Erdoğan’ın ‘Türkiye ittifakı’ söylemi tartışılacak ve MHP’nin bu çağrıya bakışı da dikkatle değerlendirmeye alınacak.

Türkiye İttifakı...

AK Parti bünyesinden kuruluştan bu yana ilk kez olumsuz gelişmeler masaya yatırılmış olacak. Olumsuz gelişmelerden kasıt elbette 31 Mart seçim sonuçları. Kaldı ki, kaybedilen başkanlıkların yanı sıra çoğunluğa sahip belediye meclisi çalışmalarıyla ilgili taktiksel davranış planlamaları da yapılacaktır. İstanbul Belediye Meclis toplantısında uyuşturucu ve istismar ile ilgili verilen önerge çelişkisi, belediye meclislerinin çalışma biçimlerine de örnek gösterilebilir. AK Parti bünyesinden kopmuş addedilen veya Sayın Erdoğan’ın deyimiyle ‘trenden inen’ grubun söylemleri de dikkate alınabilir. Seçim kazanmış genel başkan ve başbakan olarak Ahmet Davutoğlu’nun yayınladığı 17 sayfalık manifesto mutlaka dikkatle okunmuştur. Erdoğan ve arkadaşlarına katkı mı sağlar yoksa değerlendirmeye gerek mi görülmez bilemeyiz. Ancak şu var ki bu ekibin uzun zamandır yeni bir oluşum veya parti kuracakları söylemleri yavaş yavaş gerçekleşme aşamasında. Gerek sosyal medya gerek kulaktan kulağa yürüyen söylemler gerekse de oluşturdukları medya ağı, karşı blok duruşlarını kanıtlıyor. Sayın Erdoğan’dan sonra en çok Binali Yıldırım’ın kapalı oturumlarda yapacağı açıklama merak ediliyor. Ne olursa olsun bu oluşumda genel başkanlık ve başbakanlık yapmış önemli bir isim. Aldığı direktifi yerine getirerek TBMM başkanlığını bir yana bırakıp seçim mücadelesi vererek partisi için fedakarlık yapmış konumda. Seçimi neden kaybetti? Nerede hata yapıldı? Olası seçimin yenilenmesi halinde tekrar aday olur mu? İşte bu sorulara cevap Kızılcahamam toplantısında karşılık bulacaktır. Parti disiplini yüksek AK Parti’de gelecek dönemin planlanması ve yeni vizyon için bu kamp dönemi büyük önem taşımaktadır. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.