Türkiye’de gelir adaletinde yaşanan bozulmaya rağmen, üst gelir grubunun servet artışı sürüyor. İsviçre'den ithal edilen lüks saatlere olan talep, 2024 yılının ilk 7 ayında zirve yaptı. İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu'nun verilerine göre, Türkiye bu dönemde 170,1 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 200 milyon dolar) değerinde lüks saat ithal etti.

Türkiye, Zengin Ülkeleri Geride Bıraktı

Alışverişlerde yeni dönem iddiası! Kredi kartı zorunluluğu geliyor Alışverişlerde yeni dönem iddiası! Kredi kartı zorunluluğu geliyor

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, bu rakamlarla Türkiye, lüks saat ithalatında kişi başına milli geliri yüksek olan Katar, Kanada, Avusturya, İrlanda, Kuveyt, Belçika ve Bahreyn gibi ülkeleri geride bıraktı. 2024 yılının ilk 7 ayında İsviçre’nin saat ihracatı 15,2 milyar İsviçre Frangı seviyesinde gerçekleşti ve bir önceki yıla göre %2,4’lük bir düşüş yaşandı.

Pandemi Döneminde Lüks Saatlere İlgi Arttı

Pandemi döneminde özellikle gelişmiş ülkelerde ve üst gelir grubunda lüks saatlere olan ilgi artmıştı. Bu artış, ikinci el saat piyasasında da hareketlenmeye yol açmıştı. 2023 yılında İsviçre, 16,9 milyon adet kol saati ihraç ederek 30 milyar dolar döviz girdisi sağladı. Saat başına ortalama ihracat fiyatı 1.775 dolar oldu.

Türkiye, Saat Alımında Yükselişte

Son iki yılda saat alımlarını en çok artıran ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. 2022-2024 yılları arasında Türkiye, lüks saat alımını %28,2 oranında artırarak Hindistan, Meksika ve İrlanda gibi ülkeleri takip etti.

Editör: Sinan Saygı