Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, iki ülke arasında ekonomik, enerji, spor ve medya gibi çeşitli alanları kapsayan 11 anlaşma imzalandı. Sırbistan Sarayı’nda düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı’nın ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, Türkiye ve Sırbistan arasında işbirliğinin pekiştirilmesi ve ticaret hacminin artırılması hedeflendi.
Geniş Kapsamlı İşbirliği: Ekonomiden Enerjiye, Spordan Medyaya
İmzalanan anlaşmalar arasında, "Afet ve Acil Durum Yönetimi" ve "Çalışma, İstihdam ve Sosyal Güvenlik Alanlarında İşbirliği" gibi mutabakat zaptları öne çıktı. Ayrıca, Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sırbistan Ekonomi Bakanlığı arasında Mutabakat Zaptı ve "Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı. Gençlik ve Spor alanında da işbirlikleri güçlendirilirken, medya ve enformasyon alanında da bir mutabakat sağlandı.
Belgrad ile Gaziantep Kardeş Şehir Oldu
Törende, Sırbistan’ın başkenti Belgrad ile Türkiye'nin önemli şehirlerinden Gaziantep arasında Kardeş Şehir Protokolü imzalandı. Bu protokol, iki şehir arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesini hedefliyor. Ayrıca, Sırbistan Devlet Arşivi ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı arasında ve Belgrad Tarih Enstitüsü ile Türk Tarih Kurumu arasında da akademik işbirliklerini kapsayan protokoller imzalandı.
Serbest Ticaret Anlaşması'nda Yeni Düzenleme
Türkiye ve Sırbistan arasında imzalanan bir diğer önemli belge ise, Serbest Ticaret Anlaşması'na dair "Menşeli Ürünler Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemleri Hakkındaki Protokole" yönelik düzenlemeler oldu. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki ticaretin kolaylaştırılması ve ürünlerin tanımlanması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
İmzalanan bu anlaşmalar, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceği ve ekonomik işbirliğinin genişleyeceği sinyallerini veriyor. Peki, sizce bu yeni işbirliği adımları iki ülke arasındaki ilişkilerde nasıl bir etki yaratacak? Yorumlarınızı bekliyoruz.