EKONOMİ

Türkiye'den Çekya'ya ihracat rekor kırdı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre Türkiye'nin Çekya'ya ihracatı, 2024 yılının ocak-mayıs döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Çekya'ya ihracatı, 2024 yılının ocak-mayıs döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 683,7 milyon dolar oldu.

Çekya'ya en fazla ihracat yapılan sektör otomotiv oldu. Otomotiv sektörü 185,3 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye'nin Çekya'ya yaptığı ihracatta başı çekiyor. Sektörde  92,7 milyon dolarlık demir ve demir dışı metaller, 77,2 milyon dolarlık kimyevi ürünler ve mamulleri, 63,8 milyon dolarlık elektrik ve elektronik ürünler, 47,1 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti.

Çekya'nın en az talep gösterdiği sektörler arasında 21 bin dolarla çiçek bitkileri ve mamulleri, 121 bin dolarla tütün, 624 bin dolarla su ürünleri ve hayvansal mamuller, 1 milyon 12 bin dolarla kuru meyve ve mamulleri, 1 milyon 334 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri bulunuyor.

Verilere göre, Türkiye'nin çeşitlendirilmiş bir ihracat portföyüne sahip olduğunu ve Avrupa pazarında hem ana hem de yan pazarlarla güçlü ticari ilişkiler kurduğunu gösteriyor.