TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ VE MİLLİ HABERLEŞME UYDUSU TÜRKSAT 6A YÖRÜNGEDE
Türkiye’nin uzay çalışmalarında bir dönüm noktası olarak nitelendirilen Türksat 6A, 42° Doğu yörüngesine yerleşti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın uzaydaki yolculuğunu başarıyla tamamladığını duyurdu. Uraloğlu, “Bu uydu, sadece bir haberleşme uydusu değil, Türkiye’nin uzayda söz sahibi olmasını sağlayacak bir milli projedir” ifadelerini kullandı.
Fırlatma ve Test Süreci
9 Temmuz’da SpaceX’in Cape Canaveral’daki üssünden fırlatılan Türksat 6A, 50° Doğu geçici yörüngesine yerleşerek burada faydalı yük testlerini tamamladı. Testlerin ardından uydu, 6 ateşleme manevrasıyla 42° Doğu daimi yörüngesine başarıyla ulaştı. Türkiye saatiyle 05:00’te yapılan son ateşlemenin ardından uydu, 35 bin 786 kilometre yükseklikteki jeosenkron yörüngesine yerleşti.
20 Yıllık Hayalin Gerçekleşmesi
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın üretim sürecinde yüksek yerlilik oranına ulaşıldığını belirtti. Türksat’ın başlattığı teknoloji transfer programı sayesinde Türk mühendisler, Türksat 3A, 4A, 4B ve 5A projelerinde önemli roller üstlenerek bilgi birikimlerini geliştirdi. Bu birikimle Türksat 6A, tamamen milli ve yerli imkanlarla üretildi. Uraloğlu, “Türksat 6A, Türksat’ın 20 yıllık vizyonunun somut bir başarısıdır” dedi.
2025’te Hizmete Başlayacak
Yörünge testlerinin ardından Türksat 6A, 2025’in ilk çeyreğinde hizmete başlayacak. Bu uydu, Türkiye’nin daha önce kapsama alanında bulunmayan Güneydoğu Asya ülkelerine hizmet götürerek Türkiye’nin uzaydaki etkinliğini artıracak. Türksat 6A ile Türkiye’nin kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkelere genişleyecek, 3,5 milyar olan mevcut nüfus kapsama alanı 5 milyarın üzerine çıkacak.
Milli Teknolojilerin İhracat Yolculuğu
Türksat 6A’nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve CTECH gibi yerli firmalarla çalışıldı. Bu firmaların ürettiği ekipmanların uzayda başarıyla görev yapmasının ardından, dünya genelinde bu teknolojilerin ihracatının önü açıldı. Uraloğlu, “Türksat 6A ile birlikte yerli teknolojilerimiz uluslararası platformlarda talep görecek” dedi.
Türkiye Uzayda da Söz Sahibi
Türksat 6A, Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıran bir adım olarak değerlendiriliyor. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin uzaydaki bu başarısının, karada, denizde ve demiryollarında elde edilen dönüşümle uyumlu olduğunu vurguladı. Türksat 6A, Türkiye’yi haberleşme uydusu üreten ve kullanan sayılı ülkeler arasına sokarak, dünya nüfusunun yüzde 65’ine ulaşabilir hale getirecek.
Türksat 6A’nın başarısı, Türkiye’nin uzaydaki varlığı açısından büyük önem taşıyor. Türkiye, yerli teknolojilerle hem uzaydaki hem de küresel pazardaki etkinliğini artırmaya kararlı görünüyor.