Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli havadan havaya görüş ötesi füzesi GÖKDOĞAN'ın, atış testinde hedef uçağı tam isabetle vurduğunu duyurdu. Bakan Kacır, bu başarılı testin Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki yeteneklerini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

GÖKTUĞ Projesi ve GÖKDOĞAN Füzesi

GÖKDOĞAN, GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirilen iki füze konfigürasyonundan biri. Diğeri ise görüş içi füze olan BOZDOĞAN. GÖKTUĞ Projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın hava-hava füzesi ihtiyaçları doğrultusunda, 14 Aralık 2012 tarihinde TÜBİTAK SAGE ve MSB ARGE tarafından başlatıldı ve daha sonra Kasım 2016'da Savunma Sanayii Başkanlığı'na devredildi.

GÖKDOĞAN Füzesi’nin Özellikleri

  • Güdüm: Katı-hal aktif radar arayıcı başlık teknolojisi ile donatılan GÖKDOĞAN, at-unut özellikli akıllı güdüm, gelişmiş karşı tedbir ve karıştırma kaynaklarına karşı güdüm kabiliyetine sahip. Veribağı ile hedef bilgisi güncellenebilir, her açıdan atış ve birden fazla hedefe kilitlenebilir.

    İşte Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini! İşte Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini!
  • İtki & Kontrol: Yüksek itki sağlayan az dumanlı katı yakıt teknolojisi ve tam Elektronik Roket Motoru Emniyetli Kurma ve Ateşleme Sistemi ile yüksek güvenilirlik ve güvenlik sunuyor.

  • Harp Başlığı: En yüksek öldürücülük ihtimalini sağlamak için özgün tasarıma sahip harp başlığı bulunuyor. Yüksek güvenlik ve güvenilirlik sağlayan kesintisiz tapa ile donatılmıştır.

  • Uyumluluk: MIL-STD-1553 ve MIL-STD-1760 standartlarına uyumlu olan füze, LAU-129 lançeri ile kullanılabilir.

GÖKTUĞ F-16 Entegrasyonu ve Üretim Süreci

GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin düşük ölçekli ilk üretimi ve F-16 uçaklarına entegrasyonu için 07 Temmuz 2023 tarihinde bir sözleşme imzalandı. Bu kapsamda, her iki füzeden de 25’er adet üretilecek ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek.

Editör: Sinan Saygı