EKONOMİ

TÜVTÜRK'ten vergi iddialarına yanıt

TÜVTÜRK, vergi ödemediği iddialarına yanıt vererek, gelirlerinin %69'unun kamuya aktarıldığını açıkladı. 2023 yılı kamu ödemeleri detayları paylaşıldı.

TÜVTÜRK, bazı mecralarda çıkan "vergi ödemediği" iddialarına ilişkin detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, elde edilen gelirlerin büyük bir kısmının hazineye ve ilgili kamu idarelerine aktarıldığı belirtildi.

Gelirlerin Büyük Kısmı Hazineye Aktarılıyor

TÜVTÜRK, araç muayene hizmetlerinden elde edilen gelirlerin yüzde 50'sinin doğrudan hazineye aktarıldığını açıkladı. Ayrıca, ödenen diğer vergi ve harçlarla birlikte toplam cironun yüzde 69'unun kamu idarelerine ödendiği bilgisi paylaşıldı.

2023 Yılında Yapılan Kamu Ödemeleri

TÜVTÜRK, 2023 yılı içerisinde yapılan kamu ödemeleri hakkında da bilgi verdi. Buna göre:

  • İmtiyaz sözleşmesi kapsamında ödenen yüzde 50 devlet payı: 6,51 milyar lira
  • Ödenen KDV: 1,83 milyar lira
  • Ödenen kurumlar vergisi: 482 milyon lira
  • Ödenen gelir vergileri ve SGK primleri: 278,57 milyon lira

42 İş Ortağının Vergi Yükümlülükleri

Ayrıca, TÜVTÜRK'ün tüm Türkiye'de faaliyet gösteren 42 iş ortağının da kendi vergi ve SGK mükellefiyetleri olduğu belirtildi.

Hukuki Yollarla Mücadele Edilecek

TÜVTÜRK, vergi ödemediği yönündeki iddiaları yayan kişi ve kuruluşlar hakkında yasal yollara başvuracaklarını duyurdu. Açıklamada, "Söz konusu haberleri yapan, yayan, gerçek veya tüzel tüm kişiler hakkında yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna duyururuz" ifadelerine yer verildi.