İstanbul’da ofis pazarında önemli bir büyüme kaydedildi. Haziran ayı itibarıyla şehrin genel ofis arzı 7,12 milyon metrekare olarak kaydedilirken, doluluk oranı yüzde 89,7 ile son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu gelişme, uluslararası yatırımcı güveninin artması ve yeni ofis yatırımlarının sınırlı kalmasıyla ilişkilendiriliyor. Yılın ilk yarısında ofis kiralama işlemleri, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 32,9 artarak 138 bin 597 metrekareye yükseldi.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretlileri üzecek zam oranını açıkladı SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretlileri üzecek zam oranını açıkladı

Uluslararası Yatırımcı Güveni Artıyor

Cushman & Wakefield TR International'ın yayımladığı "Gayrimenkul Pazarı Görünümü" raporuna göre, Türkiye ekonomisi 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdü. Bu büyüme, Fitch'in Türkiye’nin kredi notunu B+'ya yükseltmesi ve Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Türkiye’yi gri listeden çıkarması gibi olumlu gelişmelere yol açtı. Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) ise 900 baz puandan 250 baz puana kadar geriledi.

Ofis Kiraları Artıyor

İstanbul’da ofis kiraları 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 77 artarken, Levent’te metrekare başına 42 dolarla en yüksek ofis kira seviyesi görüldü. Esentepe-Gayrettepe, Maslak, İzmir ve Ankara gibi bölgelerde de kira artışları kaydedildi. Ofis piyasasındaki yüksek talebin karşılanamaması, mülk sahiplerinin lehine bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Perakende ve Depo Kiralamalarında Artış

Perakende sektöründe toplam AVM arzı 13,98 milyon metrekareye ulaştı ve yıl sonuna kadar 452 AVM’ye çıkması bekleniyor. Ayrıca, depo alanı kiralamalarında yüzde 138 artış yaşandı ve toplam 179 bin 700 metrekarelik kiralama işlemi gerçekleştirildi. Bu artış, özellikle imalat ve e-ticaret sektörlerindeki taleplerin yükselmesine bağlanıyor.