DÜNYA

Ünlü akaryakıt devi satıldı!

Binlerce şubesi bulunan en büyük ünlü akaryakıt devi resmen satıldığını açıkladı. Yeni sahipleri şimdiden belli oldu.

Rus oligarklar Petr Aven ve Mikhail Fridman’ın yatırım şirketi LetterOne, İngiltere'nin en büyük petrol ve gaz şirketlerinden Harbour Energy'nin yüzde 14.87’lik azınlık hissesini satın aldı. Harbour Energy, İngiltere’nin yanı sıra Norveç, Güneydoğu Asya, Almanya, Kuzey Afrika ve Arjantin gibi çeşitli bölgelerde de faaliyet gösteriyordu.

Fridman ve Aven, İngiltere hükümeti tarafından yaptırımlara tabi tutulmuş olmalarına rağmen, LetterOne şu an için doğrudan yaptırımlara maruz kalmadı. Ancak, oligarklar şirketin kârından pay alamıyor ve LetterOne ile resmi bir bağlantı kurmaktan da kaçınıyorlar.

AKARYAKIT DEVİ RESMEN SATILDI

Harbour Energy, geçtiğimiz günlerde Almanya merkezli Wintershall Dea'nın büyük bir kısmını 11,2 milyar dolara satın aldı. Bu anlaşma, 4,9 milyar dolarlık tahvil ve hibrit transferlerini de içeriyor. LetterOne, bu anlaşma sayesinde Harbour Energy’nin 251 milyon hissesine sahip oldu; geri kalan hisseler ise BASF’ye devredildi.

Harbour Energy’nin CEO'su Linda Z. Cook, bu satın alımı "şirketin en dönüşümsel hareketi" olarak tanımlarken, enerji üretiminde "sorumlu ve güvenli" bir yaklaşım sergilemeye devam edeceklerini vurguladı.