Ünlü ekonomist Selçuk Geçer'den bankalardaki döviz hesaplarına vergi getirilmesi ihtimali ile ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. 

Selçuk Geçer, Merkez Bankası'nın son yıllarda TL'yi korumak adına attığı adımların ekonomiyi olumsuz etkilediğini iddia ediyor. Bu durumun, vatandaşları döviz cinsinden mevduat açmaya yönelttiğini ve döviz kurlarında artışa yol açtığını belirtiyor.

KAYIT DIŞILIĞI ARTTIRIR, YASTIK ALTINA YÖNELTİR

Bankalardaki döviz hesaplarına vergi getirilmesinin, kayıt dışılığın artmasına ve insanların paralarını bankalardan çekerek yastık altında saklamaya yönelmesine yol açabileceğini savunan Geçer, bu durumun dövizin farklı fiyatlarda işlem görmesine neden olabileceğini vurguluyor. Geçer'e göre, Döviz, kapalıçarşıda daha yüksek fiyatlandırılabilir. Bankalar döviz elde etmek için daha yüksek fiyatlar teklif edebilir. Bu durum piyasalarda makasın açılmasına neden olabilir.

Benzin ve motorine bir zam daha. Gece yarısı sürprizi Benzin ve motorine bir zam daha. Gece yarısı sürprizi

DEVALÜASYON BASKILARINI ARTIRABİLİR

Geçer, döviz hesaplarına vergi getirilmesi ve döviz mevduatlarının sınırlanması gibi adımların, döviz sahiplerini olumsuz etkileyerek piyasalarda devalüasyon baskılarını artırabileceğini ve bu durumun ekonomide daha fazla belirsizlik yaratabileceğini söylüyor. Bu durum, vatandaşların tedirginliğini de artırabilir.

KEMER SIKMANIN BAŞLANGICI

Ekonomist Atilla Yeşilada'nın daha önce dile getirdiği "sıradaki adım döviz mevduatlarını dondurmak" konusunun da gündemde olduğunu belirten Geçer, vergilerde yapılan artışlar ve emekli maaşlarındaki düzenlemelerle birlikte bu iddiaların "kemer sıkma" politikalarının başlangıcı olarak yorumlandığını ifade ediyor.

Editör: İrem Nur Kaya