GÖZDEN KAÇMASIN

Ünlü firmada kriz! Üretim tesisleri kapanabilir, maaşlar dondurulabilir

Volkswagen, maliyet düşürme hedefiyle maaş kesintileri ve tesis kapatma gibi tedbirleri gündemine aldı. Detaylar için okuyun.

 Alman otomotiv devi Volkswagen, son yıllarda yaşadığı ekonomik sıkıntılara karşı maliyetleri düşürme odaklı sert tedbirleri gündemine aldı. Şirketin, toplamda 4 milyar Euro tasarruf hedefiyle maaş kesintileri, ikramiyelerde azalma ve bazı üretim tesislerinin kapatılması gibi radikal önlemleri değerlendirdiği bildiriliyor.

Ücretler Dondurulabilir, İkramiyeler Azaltılabilir

 Almanya’nın saygın iş dünyası gazetesi Handelsblatt’a göre, Volkswagen yönetimi ana markasında yüzde 10 maaş kesintisi ve iki yıl süresince ücretlerin dondurulmasını içeren maliyet düşürme önlemlerini masaya yatırdı. Bu kapsamda, üst düzey çalışanlar için ikramiyelerde kısıtlamaya gidilmesi ve uzun yıllardır çalışanlara verilen yıldönümü ödemelerinde kesinti yapılması gündemde. Bu tedbirlerin yanı sıra, Almanya'daki bazı üretim tesislerinin kapatılması ihtimalinin de değerlendirildiği belirtiliyor.

İşçi Sendikasıyla Görüşmeler Sürüyor

 Volkswagen, Almanya'nın güçlü metal işçileri sendikası IG Metall ve şirketin iş konseyi ile haftalık toplantılar yaparak, maliyetlerin nerelerde azaltılabileceği konusunda değerlendirmelerde bulunuyor. İşçi temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, hangi modellerin hangi tesislerde üretileceği detaylıca ele alınıyor. Bir sendika sözcüsünün aktardığına göre, ücret artışlarına yönelik müzakereler ise bağımsız olarak yürütülüyor ve bir sonraki resmi görüşme 30 Ekim tarihinde gerçekleşecek.

Ekonomik Zorluklara Karşı Volkswagen’in Stratejisi

 Volkswagen'in, özellikle enerji maliyetlerinin artması ve küresel ekonomik zorluklar karşısında bu sert önlemleri almayı düşünmesi, şirketin sürdürülebilir bir büyüme için maliyet azaltma adımlarını hızlandırma çabası olarak görülüyor. Şirket sözcüsü, müzakerelerin detaylarına ilişkin yorum yapmazken, bazı analistler bu stratejik kararların Volkswagen'in küresel pazardaki rekabet gücünü koruması için gerekli olabileceğine dikkat çekiyor.