Türkiye genelinde ünlü peynir markalarına yönelik yapılan denetimlerde zararlı maddelerin tespit edilmesi üzerine, Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Gıda güvenliği açısından ciddi tehlike arz eden bu ürünler, marketlerden acil olarak toplatılmaya başlandı.

463 Üründe Taklit ve Tağşiş Tespit Edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kapsamlı incelemeleri sonucunda, 463 üründe taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşirken, 56 farklı ürünün ise insan sağlığını tehdit edecek şekilde bozulduğu ya da değiştirilmiş olduğu belirlendi. Bazı peynirlerde yabancı cisim bulunması gibi uygunsuzluklar tespit edilince, bu ürünlerin derhal raflardan kaldırılması kararlaştırıldı.

Zararlı Maddeler İçeren Peynirler Toplatılıyor

Bakanlık, özellikle bitkisel yağın peynir ürünlerine katılması gibi ciddi uygunsuzlukların tespit edilmesinin ardından, halk sağlığını korumak amacıyla bu ürünlerin acilen toplatılacağını duyurdu. Bu gelişme, gıda güvenliği konusunda Türkiye’de önemli bir adım olarak görülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ünlü peynir markalarının isimleri ve içinde barındırdığı ürünler şöyle:

Hasaydın Ticaret: Erzincan'da bulunan firma, Kemahlı Ozefeler marka Tulum Peyniri'nde nişasta tespit edildi. Ürün parti no: 21 ile geri toplatılıyor.

İşte kapıdaki tehlike! Yeni virüs bu belirtilerle ortaya çıkıyor İşte kapıdaki tehlike! Yeni virüs bu belirtilerle ortaya çıkıyor

Ercan Süt Ürünleri: Kağıthane, İstanbul'daki bu firma, Çelik Sot ürünleri ile dikkat çekti. Manda kaymağında ise manda sütü tespit edilemediği için parti no: 03122020 ile ürün toplatılmakta.

Ondamak Süt Ürünleri: Afyonkarahisar'da yer alan bu firma, Y.Yağlı Taze Eritme Peyniri'nde süt yağının harici yağ ile karıştırıldığını belirtti. Geri toplama işlemi parti no: 044 ile gerçekleştiriliyor.

Mutlu Tolga Gıda: Afyonkarahisar'daki bu firmanın Yeşil Ilgaz markalı Y.Yağlı Eritme Peyniri'nde nişasta tespit edildi. Parti no: 0809 ile ürün geri çağrılmakta.

Torunoğlu Süt ve Gıda Mamulleri: Ereğli/Konya'da bulunan bu firmanın Tam Yağlı Berendi Bez Peyniri'nde natamisin tespit edildi. Ürün parti no: 267 ile geri toplatılıyor.

AFT Süt Ürünleri: Karatay, Konya'daki bu firmanın Çeşnili Tam Yağlı Taze Eritme Peyniri'nde natamisin bulunduğu belirtildi. Geri toplama işlemi parti no: 300622 ile gerçekleştirilecek.

Temiz Süt Ürünleri: Antakya/Hatay'da yer alan bu firmanın tereyağında süt yağı harici yağ tespit edildi. Ürün parti no: 10.12.2021 ile geri çağrılmakta.

Editör: İrem Nur Kaya