1940 yılında Hatay'ın Hassa ve Kırıkhan ilçelerinden dini baskılar nedeniyle Suriye'nin Şam kentine göç eden Türkler, 1980 yılında Kenan Evren döneminde vatandaşlıktan çıkarıldı. Aynı aileden bir kişinin Türk, bir kişinin Suriye vatandaşı olarak kaldığı bu durum, Türk mahallesinde yaşayan topluluk için uzun süredir devam eden bir sorun haline geldi.
YENİDEN VATANDAŞLIK UMUDU
Şam’da bulunan ve yaklaşık 400 haneden oluşan Türk mahallesinde yaşayan Türkler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma hayalini yeniden canlandırdı. Mahalle sakinlerinden Abdurrahman Süleyman, "1940'ta babam dinini yaşayamadığı için buraya geldi. Hepimiz Türk kökenliyiz ve Türkiye’ye aidiyet hissediyoruz. Yeni sistemden umutluyuz, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bizi Türk vatandaşı olarak tanımasını ve destek vermesini istiyoruz" dedi.
UNUTULAN TÜRKLERİN ÇAĞRISI
Kendilerini "unutulan Türkler" olarak tanımlayan topluluk, yıllardır çözüm bekledikleri bu sorunun yeni dönemde giderileceğine dair umut taşıyor ve Türkiye’den gelecek olumlu bir yanıtı bekliyor.
1935 Hatay doğumlu olduğunu belirten bir başka mahalle sakini, "Memleketimizden asla vazgeçemeyiz" diyerek Türkiye'ye olan bağlılığını dile getirdi. Babasının Suriye’ye göç ettiğini anlatan Mahmut Muduk ise, “Buradan kimlik aldılar ve burada kaldık. Hepimizin Türkiye’de vatandaşlığı vardı ama Kenan Evren 1980’de ülkenin başına gelince hepsi iptal edildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istiyoruz, çünkü benim Türkiye’de 4 torunum var. Buradaki gençlerin Türkiye’ye gidememesinin ve askerlik yapamamasının sebebi o dönemki vatandaşlıktan düşürülmedir” dedi.
"KARDEŞİM TÜRK, BEN SURİYELİYİM"
Mahalle sakinlerinden Abdurrahman Yakup ise aile içinde yaşanan vatandaşlık sorununu şu sözlerle anlattı: “Biz Hatay kökenliyiz. Babam 1939’da Halep’e, sonra Şam’a gelmiş. Kayıtlarımız vardı ama kapandı. Burada kalanlar Suriyeli oldu, orada kalanlar Türk. Amca ve dayı oğullarım Türk, ben Suriyeliyim. Kardeşim Türk, ben Suriyeliyim. Annem ve babam Türk ama ben Suriyeliyim. Bu haksızlık yüzünden ne yapalım, nasıl vatandaşlık istemeyelim?”
VATANDAŞLIK ÇAĞRISI
Topluluk, yaşanan adaletsizliğin sona erdirilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tanınmaları için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek beklediklerini yineledi.