EKONOMİ

Uzman isim İslam Memiş, "Şimdiden söylüyorum, uyarmadı demeyin" diyerek açıkladı!

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, altın fiyatları için değerlendirmede bulundu. Memiş, "Şimdiden söylüyorum, uyarmadı demeyin" ifadelerini kullandı.

Altın piyasalarının nabzını tutan piyasa uzmanı İslam Memiş, son günlerde görülen yükselişlerle 2585 doları aşan ons altın için altın sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

Dolar kurunda yaşanan yükselişlerin oldukça kısıtlı olduğunu belirten Memiş, şu anda gram altın fiyatlarında tek faktörün ons altındaki fiyat değişimleri olduğunu vurguladı. Hafta içerisinde 2589 dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gören ons altın için "Beklemede devam" çağrısında bulunan uzman isim, yıl sonuna kadar her yeni ayda farklı rekorların görüleceğini belirterek altın sahiplerine müjdeyi verdi.

Geçtiğimiz yılın yaz aylarından itibaren Fed'in faiz indireceğine yönelik bir beklenti olduğunu belirten Memiş, ABD'de ortaya çıkan enflasyon verilerinin buna şu ana kadar izin vermediğini ancak artık yolun sonunun görüldüğünü söyledi. Fed'in söylem gücü ile piyasaları daha fazla manipüle edemeyeceğini belirten uzman isim, uluslararası piyasaların da bu durumun farkına vardığına dikkat çekerek 19 Eylül'de yapılacak toplantının ardından faiz indirimi kararının açıklanmasının kuvvetle muhtemel olduğuna işaret etti.

Faiz indiriminin hangi oranda olacağına ve devamında piyasaları nelerin beklediğine ışık tutan Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"ALTIN FİYATLARINI ARTIK KİMSE TUTAMAZ"

"Ons altın 2585 dolar seviyesinde. Burada artık piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına odaklanmış durumda. Faiz kararı sonrası 2596, 2606 ve 2616 dolar seviyesine kadar önü açık. Bu hafta yeni rekor denemelerine devam edecek. Özellikle perşembe günü açıklanacak kararın sürpriz bir şekilde 50 baz puanlık indirim olması halinde, altın fiyatlarını kimse tutamaz.

Benim kişisel beklentim, 25 baz puanlık bir indirim olacağı yönünde. Ancak bu indirim kararı bile piyasaların altına yönelmesine neden olacaktır. Şu anda beklentinin bu yöne evrilmesi, birçok portföye altın girişlerinin yapılmasını hızlandırmış durumda.

GRAM ALTIN YIL SONU NE KADAR OLACAK? 

Altın ve gümüş yatırımcısının yeni rekorları beklemesi gerekiyor. Satış için çok erken. Yıl sonu 3000-3500 lira seviyesi ile ilgili gram altın beklentimiz devam ediyor. Bir süredir tek bir ifade kullanıyoruz, "Gram altın nereye, ons altın oraya" şeklinde. Bu nedenle ons altında yaşanacak artışlar, gram altın/TL fiyatlarında yeni rekorları beraberinde getirecektir. Eylül ayı için 2880 lira beklentimiz devam ediyor ve altın her ay yeni bir rekor kırmaya devam ediyor.

"ŞU ANDA SATIŞ YAPAN BÜYÜK KAYBEDER"

Profesyonel yatırımcılar için şu anda dolar tarafında pozisyon almak mantıklı olabilir. Parite üzerinden yapılacak altın alım-satım işlemlerinin kısa vadede büyük bir getiri sunacağını düşünüyorum. Ancak bunlar acemi yatırımcıya yönelik işlemler değil. Bu nedenle elindeki fiziksel altını satan yatırımcı, kısa sürede yerine aynısını koyamayacak.

Altın yatırımcısı uzun süredir sabrediyor ve tünelin sonu artık görüldü. Son virajda yapılacak hatalar, büyük zarara neden olur. Bu nedenle elinizdekileri korumayı ve değerinde satış yapmayı öğrenmelisiniz.