Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde peş peşe meydana gelen 5.1 ve 4.5'ilk depremlerin ardından gözler endişeyle beklenen büyük İstanbul depremine çevrildi.

Arka arkaya yaşanan depremler İstanbul başta olmak üzere Marmara'nın birçok ilinde de hissedildi. Uzmanlardan ise açıklamalar ve uyarılar art arda geldi. Marmara'da 3 bölgenin özellikle altı çizildi.

"GEMLİK, BURSA VE YALOVA RİSK ALTINDA"

Jeoloji ve Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, "Marmara'nın güneyinde 7 ve üzeri deprem üretecek 3 fay var. Gemlik, Bursa ve Yalova risk altındaki kentler." dedi.

İstanbul’a kar yaklaşıyor! İstanbul’a kar yaklaşıyor!

"ÇOK CİDDİ FAYDALAR BULUNUYOR"

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, "Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü. Güney Marmara’da, Bursa ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar bulunuyor" dedi.

"BURSA, YALOVA VE GEMLİK OVA ÜZERİNE KURULU KENTLER"

Son deprem için 'Öncü' denemeyeceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Barış, "Şayet birkaç hafta içerisinde 5.1'den daha büyük birkaç deprem daha olursa öncü denebilir. 1999 Kocaeli depremi sonrası, fayın batısındaki bölgelere gerilim transfer edildi. Yalova, Bursa, Gemlik, İznik'de gerilmeden nasibi alan yerler. Bursa, Yalova ve Gemlik ova üzerine kurulan kentler. Bu yerlerin etrafında çok fazla fay var" diye konuştu.

"ZEMİN YAPISI YUMUŞAK" 

Haber Global'in haberine göre Gemlik başta olmak üzere 3 kentte de eski yapıların çok acil olarak depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Barış, "Söz konusu kentlerin zemin yapısı yumuşak. Sadece belediye, AFAD ve kamunun değil, özel sektör ve vatandaşların da bu dönüşüme destek olması gerekir. Gemlik'i tümden taşımak kolay değil. Bu yüzden depreme dayanıklı konutlar inşa edilmeli" ifadelerini kullandı.

Jeoloji ve Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise İznik-Mekece arasında fay segmentinin 7 ve üzerinde deprem yaratabileceğini belirtirken, "Marmara'nın güneyinde 7 ve üzeri deprem üretecek 3 fay var. Gemlik, Bursa ve Yalova risk altındaki kentler. 5.1'lik sarsıntıyı öncü deprem olarak değil ancak hazırlık evresi depremleri olarak görebiliriz" dedi.

"BU YAPISIYLA İLÇEYİ HATAY'IN YERLEŞİM MODELİNE BENZETİYORUM"

Gemlik'in yerleşim modelini de değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi:

"İlçe adeta dar bir koridorun ortasında etrafı faylarla sınırlandırılmış şekilde. Bu yapısıyla ilçeyi Hatay'ın yerleşim modeline benzetiyorum. Deprem, fayın İznik-Mekece kısmında olursa ciddi yıkım olabilir. Dahası Bursa, Yalova, İzmit ve Adapazarı da ova zeminde kurulan kentler ve ciddi risk altında olan yerler."