Türkiye'de ilk kez 2010 yılında görülen Batı Nil Virüsü (BNV) enfeksiyonu, bu yıl da tespit edildi. Sağlık Bakanlığı, Ağustos ayında yaptığı açıklamada altı kişiye bu enfeksiyonun teşhis edildiğini duyurdu, ancak ardından yeni bir resmi açıklama yapılmadı. Uzmanlar, sahadan gelen verilere dayanarak 2024’te Türkiye genelinde çok sayıda vakanın bulunduğunu ifade ediyor.
Batı Nil Virüsü, nörolojik hastalıklara ve ölümlere yol açabilen, enfekte sivrisineklerin insanları sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Flaviviridae ailesine ait olan bu RNA virüsünün ana konağı yabani kuşlardır. Enfekte kuşlardan kan emen sivrisinekler, virüsü insanlara, bazı memelilere (örneğin at) ve diğer kuşlara taşır. Ancak insan ve atlarda düşük viremi ile seyrettiğinden, hastalık insanlardan ya da atlardan sivrisineklere bulaşmaz, dolayısıyla bu konaklar enfeksiyonun son halkasıdır.
BNV, ilk olarak 1937’de Uganda’nın Batı Nil bölgesinde izole edilmiş ve kuşlarda ilk kez 1953 yılında Nil Deltası’nda tanımlanmıştır. İnsan enfeksiyonları, 50 yılı aşkın süredir dünya genelinde birçok ülkede görülmektedir ve hastalık çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da yaygındır. Avrupa Bölgesi ve komşu ülkelerde, 2018 yılında vaka sayılarında belirgin bir artış bildirilmiştir.