GÖZDEN KAÇMASIN

Uzmanlar açıkladı: İlave şeker tüketmeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler oluyor?

Aşırı şeker tüketimi sağlığa zarar veriyor. Ancak asıl suçlu, işlenmiş gıdalarda bulunan ilave şekerler. Peki, bunları sınırlamak ne yapar?

Aşırı şeker tüketimi, sağlığa zarar verdiği kadar, bu zararlardan korunmak için şeker tüketimini azaltmanın pek çok faydası bulunuyor. Şekerin azaltılmasının ardından, ruh hali, cilt sağlığı, ağız hijyeni, bilişsel fonksiyonlar ve atletik performansta iyileşmeler görülebiliyor. Beslenme uzmanı Amy Goodson, bu faydaların kısa sürede ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Şeker türleri arasında ise büyük bir fark bulunuyor. Doğal şekerler, meyvelerdeki fruktoz ve sütteki laktoz gibi, vücuda enerji sağlarken aynı zamanda besin maddeleri de sunar. Örneğin, mango gibi meyveler fazla şeker içerse de bol miktarda vitamin, mineral ve lif içerdiği için şekerin emilimini yavaşlatır ve kan şekerindeki ani yükselişleri engeller.

Ancak ilave şekerler, işlenmiş gıdalarda bulunan ve genellikle besin değeri düşük olan şekerlerdir. Bu şekerler genellikle ürünlerin tatlandırılması, doku artırılması veya raf ömrünün uzatılması amacıyla eklenir. İlavelerin bu tür şekerler, vücuda boş kalori sağlar ve besin değeri içermez. Şekerli içecekler, tatlılar ve abur cubur, bu tür şekerlerin başlıca kaynaklarıdır. Mayo Clinic diyetisyenlerinden Katherine Zeratsky, ilave şekerlerin besin değerinden yoksun olduğunu ve bu yüzden "boş kalori" olarak adlandırıldığını belirtiyor.

İlave şekerin günlük tüketimi, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından 50 gramla sınırlandırılmaktadır. Bu şekerlerin etiketlerde, "-oz" veya "şurubu" gibi ifadelerle yer aldığına dikkat edilmelidir.