Erken teşhis edilen prostat kanseri neredeyse yüzde 100 tedavi edilebiliyor Erken teşhis edilen prostat kanseri neredeyse yüzde 100 tedavi edilebiliyor

Son dönemde, halk arasında "sarı serum" veya "atom" adıyla bilinen serumların yaygın kullanımı konusunda önemli uyarılar yapılıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, bu tür serumların hastaneler dışında ve tıbbi olmayan prosedürlerle kullanılmasının ciddi sağlık riskleri doğurabileceğini belirtti. Pandemi döneminde popülerleşen bu serumlar, özellikle "doping" ya da "güzellik serumu" olarak talep edilmekte.

Prof. Dr. Erbaydar, hastane dışında uygulanan bu tür serumların içine vitamin veya ne olduğu bilinmeyen maddelerin katılabileceğine dikkat çekti. Erbaydar, uygulayan kişinin doğru dozu ayarlayamayacağını ve damar açma işlemi sırasında zarara neden olabileceğini belirtti. "Bu tür serumların bir moda ya da doping gibi düşünülüp 'gideyim de bir serum taktırayım' şeklinde değerlendirilmesi doğru değil" diyen Erbaydar, bu tedavinin yalnızca belirli tedavi hastalığını ve sağlık personeli tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: İrem Nur Kaya