GÖZDEN KAÇMASIN

Uzmanlar uyardı: Okullar açıldı, enfeksiyonlara dikkat!

Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Özgün Taban, okulların açılmasıyla artan hastalıklara karşı çocukların bağışıklığını güçlendirme yöntemlerini paylaştı.

Okulların açılması ve sonbaharın gelmesiyle çocuklar için enfeksiyon riskleri artarken, ailelerin bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemleri konusunda endişeleri de çoğaldı. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Özgün Taban, sağlıklı bir çocuğun yılda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğini, bu sayının okul döneminin ilk yıllarında 10-12’ye kadar çıkabileceğini belirtti. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük çoğunluğunun virüslerden kaynaklandığını vurgulayan Taban, bu tür enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımına gerek olmadığını ifade etti.

Dengeli beslenmeye özen gösterilmeli

Hijyenin, kış hastalıklarından korunmada kritik bir rol oynadığını söyleyen Dr. Taban, çocukların ellerini en az 20 saniye sabun ve suyla yıkamaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, öksürme ve hapşırma sonrası el temizliğine dikkat edilmesi ve kişisel eşyaların paylaşılmaması gerektiğini ekledi. Dengeli beslenmenin bağışıklık sistemine destek olacağını vurgulayan Taban, A, C ve D vitaminlerinin önemini de dile getirdi. D vitamininin bağışıklık sisteminin işlevi için gerekli olduğunu belirten Taban, eksikliğinde enfeksiyon riskinin arttığını ifade etti. Bebeklerde ve çocuklarda yeterli D vitamini alımının sağlanmasının, özellikle kış aylarında kritik olduğunu sözlerine ekledi.